Marii giganți ai petrolului și gazelor naturale din lume („Big Oil” ) știau „cel puțin” din anii 1960 despre combustibilii fosili că ar provoca încălzirea globală, dar au persistat în a nega acest lucru și chiar au practicat dezinformarea, potrivit unui raport realizat de parlamentari americani și citat de AFP.

Impactul omenirii asupra planeteiFoto: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

„Timp de mai bine de jumătate de secol, Big Oil a indus în eroare publicul american cu privire la rolul său în criza climatică, făcând tot ceea ce îi stă în putință pentru a menține Statele Unite și întreaga lume în dependență de produsele sale poluante”, se arată în raportul unei comisii formate din membri democrați ai Camerei Reprezentanților, publicat marți.

Prin „Big Oil” se înțeleg cei șase giganți și organizații analizate în cadrul acestei anchete lansate în septembrie 2021: ExxonMobil, Chevron, BP America, Shell, American Petroleum Institute (API) - care reprezintă sectorul petrolier - și Camera de Comerț.

„Toți cei șase (...) au obstrucționat și întârziat” această anchetă, refuzând să se prezinte „în pofida citațiilor”, subliniază raportul de 65 de pagini intitulat „Negare, dezinformare și limbaj dublu: evoluția eforturilor marilor companii petroliere de a evita responsabilitatea pentru schimbările climatice”.

După ce a calificat schimbările climatice drept o „farsă” și a negat existența acestora, se arată în raport, industria petrolieră a fost forțată să își „schimbe poziția” în fața unor date științifice „care deveneau prea copleșitoare pentru a continua să le nege”.

Apoi, continuă raportul, „a dezvoltat o campanie de înșelăciune și de dublu limbaj - susținută de o armată de organisme comerciale - susținând public că sprijină acțiunile privind schimbările climatice, dar acționând în spatele scenei pentru a le evita”.

Responsabilități

Și, de asemenea, spun aleșii, susținând că gazul natural este „sigur” pentru climă și că ar putea fi folosit „ca energie de tranziție către un viitor fără combustibili fosili”.

„Este timpul să tragem la răspundere Big Oil pentru campania sa de înșelăciune și să luăm măsuri pentru a remedia daunele pe care le-a provocat”, conchide raportul.

Acestea sunt „acuzații vechi care au fost deja abordate în audieri ale Congresului pe această temă și în procese”, a declarat ExxonMobil pentru AFP.

„Așa cum am spus de mai multe ori, schimbările climatice sunt reale și o întreagă ramură a grupului nostru este dedicată reducerii emisiilor - ale noastre și ale altora”, a continuat, afirmând că bugetul său anual reprezintă o treime din cel al Agenției americane pentru protecția mediului (EPA).

La rândul său, un purtător de cuvânt al API a precizat că sectorul „se concentrează pe asigurarea americanilor cu o aprovizionare fiabilă și la prețuri accesibile cu petrol și gaze, dezvoltând în același timp următoarea generație de tehnologii cu emisii reduse, cum ar fi hidrogenul și captarea CO2”.

„Orice sugestie contrară este incorectă”, a spus el.

Acuratețea remarcabilă a previziunilor oamenilor de știință de la ExxonMobil

Nu este prima dată când a ieșit la iveală faptul că societățile petroliere sunt conștiente de câteva decenii de efectul nociv al combustibililor fosili asupra climei, scrie AFP.

Subiectul a fost abordat în timpul audierilor organizate de această comisie parlamentară, care a inclus o interogare a marilor companii petroliere.

În ianuarie 2023, un studiu publicat în revista Science a dezvăluit acuratețea remarcabilă a previziunilor oamenilor de știință de la ExxonMobil privind creșterea temperaturilor, unele datând din 1977.

Însă, în 2000, directorul general al grupului, Lee Raymond, a afirmat că nu are „suficientă înțelegere științifică a schimbărilor climatice pentru a face predicții rezonabile”.

Mai multe proceduri judiciare au fost deja lansate, în special împotriva companiei în Statele Unite.