Marea Britanie a impus vineri sancțiuni împotriva a două grupuri „extremiste” și a patru persoane din Israel pe care le-a acuzat de violențe în Cisiordania, acesta fiind cel mai recent pachet de măsuri împotriva coloniștilor israelieni, potrivit Reuters.

Colonie israeliană în Cisiordania ocupatăFoto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images

Ministerul britanic de Externe a numit Hilltop Youth și Lehava ca fiind două grupuri despre care a spus că sunt cunoscute pentru că au sprijinit, incitat și promovat violența împotriva comunităților palestiniene din Cisiordania.

Cei patru indivizi sancționați erau responsabili de încălcări ale drepturilor omului împotriva acestor comunități, se adaugă în comunicat.

Printre acestea se numără Noam Federman, care a antrenat grupuri de coloniști în comiterea de violențe și Elisha Yered, care a justificat uciderea palestinienilor din motive religioase.

Violențele din Cisiordania erau deja în creștere înainte de asaltul Israelului asupra Gaza, declanșat de un atac condus de Hamas la 7 octombrie asupra sudului Israelului.

De atunci, violențele s-au intensificat, cu raiduri militare israeliene, violențe ale coloniștilor și atacuri de stradă ale palestinienilor.

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că coloniștii extremiști subminează securitatea și stabilitatea și amenință perspectivele de pace.

„Autoritățile israeliene trebuie să ia măsuri drastice împotriva celor responsabili. Marea Britanie nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar, inclusiv prin sancțiuni suplimentare", a declarat el.

Cei sancționați vor fi supuși unor restricții financiare și de călătorie. Marea Britanie a impus anterior sancțiuni împotriva a patru cetățeni israelieni în februarie.