Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri că suspendarea relațiilor comerciale cu Israelul, anunțată cu o zi înainte, a fost menită să „forțeze” această țară să accepte o încetare a focului în Fâșia Gaza, potrivit AFP.

Erdogan, la mitingul pro PalestinaFoto: Yasin AKGUL / AFP / Profimedia

„Am luat anumite măsuri pentru a forța Israelul să accepte o încetare a focului și pentru a crește volumul de ajutor umanitar care intră (în Gaza)”, a declarat președintele în fața oamenilor de afaceri din Istanbul. „Vom monitoriza consecințele măsurii pe care am luat-o în cooperare (...) cu comunitățile noastre de afaceri”.

Joi, Ministerul turc al Comerțului a anunțat suspendarea „exporturilor și importurilor legate de Israel”, marcând o nouă etapă în deteriorarea relațiilor dintre cele două țări.

Turcia, țară cu majoritate musulmană care recunoaște Israelul, anunțase deja în aprilie restricții asupra exporturilor a 54 de produse către Israel, inclusiv oțel și metal.

„Nu căutăm ostilitate și conflict în regiunea noastră”, a dat asigurări Erdogan, care a criticat dur Israelul de la începutul războiului din Gaza. „Nu dorim să vedem conflicte, sânge sau lacrimi în regiunea noastră”.

„Acum știm că am făcut ceea ce trebuia”, a adăugat el.

Războiul din Gaza a fost declanșat la 7 octombrie de un atac fără precedent împotriva Israelului de către comandourile Hamas, care s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.

Mai mult de 250 de persoane au fost răpite și 129 sunt încă captive în Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit oficialilor israelieni.

Ca represalii, Israelul a promis să distrugă Hamas, care se află la putere în Gaza din 2007 și pe care o consideră o organizație teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană. Armata sa a lansat o ofensivă care a făcut până acum 34 622 de victime, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății al mișcării islamiste.

Turcia acuză Israelul de genocid

Ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat miercuri că Turcia se va alătura procesului de genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), relatează Reuters.

„La finalizarea documentului juridic la care lucrăm, vom depune declarația de intervenție oficială în fața CIJ cu scopul de a pune în aplicare această decizie politică”, a declarat Fidan într-o conferință de presă comună cu ministrul de externe al Indoneziei, Retno Marsudi, la Ankara.

„Turcia va continua să sprijine poporul palestinian în toate circumstanțele”, a spus el.

CIJ a ordonat Israelului în ianuarie să se abțină de la orice acte care ar putea intra sub incidența Convenției de genocid și să se asigure că trupele sale nu comit acte de genocid împotriva palestinienilor, după ce Africa de Sud a acuzat Israelul de genocid în acțiunile din Gaza.

În ianuarie, președintele turc Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia furnizează documente pentru cazul la CIJ.