Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a confirmat că forțele de securitate rusești au fost desfășurate în aceeași bază aeriană cu trupele americane din capitala Nigerului, Niamey, potrivit The Guardian.

Lloyd AustinFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

Nu este clar când au fost trimise trupele rusești, care se află în Niger de câteva săptămâni, la baza aeriană 101, situată lângă aeroportul internațional Diori Hamani din Niamey. De asemenea, nu este clar câte trupe se află la sol.

„Baza aeriană 101, unde [se află] forțele noastre, este o bază a forțelor aeriene ale Nigerului care se află în același loc cu un aeroport internațional din capitală. Rușii se află într-o incintă separată și nu au acces la forțele americane sau acces la echipamentele noastre", a declarat Austin la o conferință de presă în Honolulu.

„Armata americană, plecați, mutați-vă, dispăreți”. Asta se putea citi pe pancartele unei mulțimi furioase care cerea plecarea soldaților americani din Niger.

Ca răspuns la vestea desfășurării, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri reporterilor de la Moscova că Rusia „dezvoltă legături cu diverse țări africane în toate domeniile, inclusiv în cel militar”.

Oficialii militari care conduc ţara din vestul Africii au cerut SUA să îşi retragă cei aproape 1.000 de militari din ţară. Până la lovitura de stat de anul trecut, Nigerul a fost un partener cheie pentru lupta Washingtonului împotriva insurgenţilor care au ucis mii de oameni şi au strămutat alte milioane, potrivit News.ro care citează The Guardian.

Mişcarea armatei ruse a pus trupele americane şi ruseşti în imediată apropiere, într-un moment în care rivalitatea militară şi diplomatică a celor două ţări este tot mai acerbă din cauza conflictului din Ucraina. De asemenea, ridică întrebări cu privire la soarta instalaţiilor americane din ţară după retragere.

Ruşii câştigă teren în Africa

SUA şi aliaţii lor au fost forţaţi să-şi retragă trupele dintr-o serie de ţări africane după lovituri de stat care au adus la putere grupuri dornice să se distanţeze de guvernele occidentale. Pe lângă iminenta plecare din Niger, trupele americane au părăsit şi Ciadul în ultimele zile, în timp ce forţele franceze au fost date afară din Mali şi Burkina Faso.

În acelaşi timp, Rusia încearcă să consolideze relaţiile cu ţările africane, prezentând Moscova ca o ţară prietenoasă, fără bagaj colonial pe continent. Mali, de exemplu, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi africani ai Rusiei, forţa mercenară a grupului Wagner fiind desfăşurată acolo pentru a lupta împotriva insurgenţilor jihadişti.

După lovitura de stat din Niger, armata americană a mutat o parte din forţele sale de la Baza Aeriană 101 la Baza Aeriană 201 din oraşul Agadez. Nu este clar ce echipamente militare americane au rămas la Baza Aeriană 101.

SUA au construit Baza Aeriană 201 în centrul Nigerului cheltuind peste 100 de milioane de dolari. Din 2018, aceasta a fost folosită pentru a viza luptătorii Jama'at Nusrat al-Islam wal Muslimeen, grupare afiliată Statului Islamic şi al-Qaida.

Washingtonul este îngrijorat că militanţii islamişti din regiunea Sahel ar putea să se extindă fără prezenţa forţei şi a capacităţilor de informaţii ale SUA.

Demersul Nigerului de a cere retragerea trupelor americane a venit după o întâlnire la Niamey la jumătatea lunii martie, când înalţi oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea inclusiv cu privire la sosirea aşteptată a forţelor ruseşti şi la rapoartele potrivit cărora Iranul caută materii prime în ţară, inclusiv uraniu.

Deşi mesajul SUA către oficialii nigerieni nu a fost un ultimatum, s-a precizat clar că forţele americane nu se pot afla în aceeaşi bază cu forţele ruseşti. „Ei nu au primit bine acest lucru”, a spus oficialul american citat de Reuters.

Un general american cu două stele a fost trimis în Niger pentru a încerca să organizeze o retragere profesionistă şi responsabilă. Deşi nu a fost luată nicio decizie cu privire la viitorul trupelor americane din Niger, oficialul a declarat că planul este ca acestea să se întoarcă la bazele de origine din Germania ale Comandamentului american pentru Africa, potrivit The Guardian.