Slovacia a acordat protecție temporară unui bărbat, cu dublă cetățenie ucraineană și israeliană, care este acuzat că a condus o campanie de influență pro-rusă prin intermediul unui site de știri, a informat presa cehă citată de Reuters.

Viktor MedvedchukFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ziarul ceh Denik N a citat două surse anonime care spun că Ministerul de Interne al Slovaciei i-a acordat lui Artem Marchevski statutul de protecție temporară.

Marchevski a fost inclus pe o listă de sancțiuni impuse Cehia în martie, după ce serviciile de informații cehe au declarat că conduce site-ul „Vocea Europei”, înregistrat în Cehia.

Praga spune că a folosit site-ul pentru a răspândi propagandă și dezinformare anti-ucraineană, sub instrucțiunile politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedchuk.

Agenția cehă de contrainformații a afirmat că a descoperit bani în numerar care era oferit unor politicieni din Germania, Belgia și Franța.

Portalul „Vocea Europei” a publicat numeroase interviuri cu politicieni populiști de dreapta din țările europene, inclusiv cei de la partidul de extremă-dreaptă „Alternativa pentru Germania”.

Viktor Medvedchuk, un fost politician ucrainean cu funcții la vârful statului și om de afaceri influent, a fost unul dintre liderii partidului pro-rus de Opoziție „Platformă - Pentru viață”, scos în afara legii după declanșarea războiului.

Presa l-a descris drept „nașul lui Vladimir Putin”. În urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Medvedchuk a fost arestat sub suspiciunea de trădare și ulterior eliberat într-un schimb de prizonieri pentru soldați ucraineni. Acum locuiește în Rusia și publică articole prin care își manifestă sprijinul pentru invazia rusă.