Agresori necunoscuți au încercat să dea foc unei sinagogi din Varșovia, fără a răni pe nimeni, au anunțat autoritățile poloneze, provocând doar pagube minore clădirii, a constatat un fotograf AFP.

Sinagoga din Polonia, vandalizataFoto: Czarek Sokolowski / Associated Press / Profimedia Images

„Cineva a încercat să dea foc sinagogii Nożyk cu un cocktail Molotov”, a declarat dimineața Radoslaw Sikorski pe rețeaua de socializare X, citându-l pe rabinul șef al Poloniei.

„Slavă Domnului că nimeni nu a fost rănit”, a adăugat el.

Rabinul-șef Michael Schudrich nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Președintele polonez a acuzat imediat un „atac rușinos”.

„Condamn atacul rușinos asupra sinagogii Nożyk din Varșovia. Antisemitismul nu are loc în Polonia! Nu există loc în Polonia pentru ură!”, a scris Andrzej Duda pe X.

Întrebată de AFP, poliția capitalei s-a limitat să spună că „ofițeri (se aflau) la fața locului”, înainte de a asigura că poliția „ia întotdeauna în serios acest tip de incidente” și că va face totul „pentru a se asigura că persoana responsabilă este pedepsită”.

Nimeni nu a revendicat atacul asupra singurei sinagogi importante din Varșovia care a supraviețuit distrugerilor celui de-al Doilea Război Mondial.

O pată neagră pe un pervaz, care pare să fi fost provocată de flăcări, era vizibilă pe fațada sinagogii din stradă, a relatat un fotograf AFP.

În mesajul său, ministrul polonez de externe a pus sub semnul întrebării identitatea celor „care încearcă să perturbe aniversarea noastră de aderare la UE”, care a avut loc exact acum 20 de ani, la 1 mai 2004.

„Poate că sunt aceiași oameni care au mâzgălit Stelele lui David la Paris în octombrie anul trecut”, a adăugat el.

Aproximativ șaizeci de stele albastre ale lui David mâzgălite pe perete au fost descoperite la 31 octombrie în capitala pariziană și în suburbiile sale, provocând o mare vâlvă și ridicând numeroase întrebări în contextul conflictului dintre Israel și palestinienii din Hamas.

Un cuplu de moldoveni, arestat după ce a inscripționat o stea a lui David, a declarat că a acționat „la ordinul unei terțe părți și în schimbul unei plăți, așa cum reiese dintr-o conversație în limba rusă pe telefonul lor”, a declarat procurorul general al Parisului, Laure Beccuau.

Potrivit unor surse apropiate cazului, presupusul instigator al acestor acțiuni ar fi fost Anatoliï Prizenko, un om de afaceri moldovean pro-rus.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a respins acuzațiile ca fiind „stupide” și „nedemne”.