Premierul Victor Ponta este cercetat intr-un dosar al DNA pentru implicarea in incheierea unor contracte ilegale cu SC Complexul Energetic Turceni in perioada 2007-2011, se arata inraportul Inspectiei Judiciare. De asemenea, exista un dosar asemanator in cazul Complexului Energetic Rovinari.

Victor PontaFoto: Agerpres

Oficiali din DNA au declarat, pentru Mediafax, ca pot confirma ca nu exista dosare in care a fost inceputa urmarirea penala pe numele lui Victor Ponta, precizand ca nu se pot furniza informatii cu privire la cauzele aflate in faza actelor premergatoare.

Potrivit raportului, este vorba de dosarul 122/P/2012 privind pe Victor Ponta fiind anchetata efectuarea de cheltuieli de catre persoane cu functii de conducere din cadrul CE Rovinari, in perioada 2006-2011, cu consecinta prejudicierii patrimoniului societatii.

Dosarul a fost inregistrat initial la Biroul Teritorial Tg-Jiu pe 22 iulie 2011, fiind preluat de structura centrala pe 4 aprilie 2012. Ultimul act de cercetare este raportul specialistilor din 18 decembrie 2013.

In dosarul privind Complexul Energetic Turceni, nr. 123/P/2012, Victor Ponta este cercetat tot de structura centrala incepand cu 4 aprilie 2012. Initial s-a aflat la Serviciul Teritorial Craiova, sesizarea fiind facuta din oficiu in 12 octombrie 2011.

Sesizarea se refera la fapte comise de persoane cu functii de conducere din cadrul complexului in perioada 2007-2011. Ultimul act premergator este din octombrie 2013.

In raport nu se mentioneaza daca a inceput urmarirea penala a premierului, cercetarile fiind in desfasurare.

Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro in ambele cazuri este vorba de contracte juridice de milioane ordinul milioanelor de euro.

Contracte de 1,1 milioane de euro

In 2011 a aparut un scandal in presa legat de contractele pe care societatea Sova& Asociatii le-ar fi incheiat cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. Potrivit ziarului Adevarul, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar fi efectuat un control in urma caruia ar fi constatat ca Sova&Asociatii" ar fi obtinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari si Turceni, din zona de influenta a lui Victor Ponta.

Imediat dupa izbucnirea acestui scandal, Dan Sova a respins acuzatiile ANAF cu privire la ilegalitatile existente in contractele pe care firma sa de avocatura le-a avut cu complexele energetice de la Rovinari si Turceni. El a calificat drept "total false si niste minciuni", informatiile de presa care acreditau idea ca Victor Ponta ar fi facilitat si beneficiat de pe urma acestor contracte de asistenta juridica, potrivit EVZ. "Intr-unul din cazurile pe care le-am avut s-au ivit doua dosare de penal, trebuia sa lucram, era un client foarte mare, privat, trebuia lucrat si am apelat la serviciile dnului Victor Ponta care ne-a sprijinit timp de 15 luni. (...) Onorariile pentru respectivul client pentru care Victor Ponta ne-a ajutat, n-a platit niciodata in aceste 15 luni catre Sova &Asociatii onorarii sunt 20 de mii de euro pe luna, pentru ca cele doua dosare penale erau numai una dintre probleme. Asta este marea istorie a colaborarii intre Sova&Asociatii si cabinetul individual Victor Ponta. Sa spun ca-mi pare rau ca am colaborat cu Victor Ponta? Imi pare foarte bine. Era unul dintre cei mai buni avocati de penal atunci cand facea avocatura. Vreau sa va spun ca cel pentru care ne-a ajutat, desi, dintr-o greseala, era pasibil de inchisoare de pana la 15 ani a terminat prin a lua un an cu suspendare", a spunea in 2011 Dan Sova, explicand relatia sa cu Victor Ponta.

In noiembrie 2013, europarlamentarul Monica Macovei spunea ca valoarea contractelor cu Rovinari si Turceni, prin semnarea unor acte aditionale, dupa ce Ponta a devenit partener senior pe 30 august 2007, potrivitEpochTimes Romania.

Insa primele informatii despre relatiile contractuale cu Turceni si Rovinari au aparut in presa inca din 2009. Sova si Asociatii, firma partenera si cu cabinetul de avocatura al lui Victor Ponta, incaseaza un milion de euro de la Turceni pentru recuperarea unei creante de 2,5 milioane de la Electrica, informa in 2009 Realitatea.net citand dintr-un articol din Cotidianul. Potrivit acestui articol, Coalitia pentru un Parlament Curat arata intr-un raport facut public in campania electorala din 2009 ca, in mandatul parlamentar 2004-2008, acesta a facut afaceri cu statul reprezentand complexurile energetice Turceni si Rovinari ca avocat in asociere cu firma de avocatura Sova si Asociatii, reprezentata de avocatul Dan Sova, introdus pe listele parlamentare ale PSD, in 2008, chiar de catre Victor Ponta.

  • Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, Victor Ponta ar mai fi anchetat si in alte dosare insa de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Aici, in perioada 2009-2013 au fost inregistrate un numar de 19 cauze penale in care s-au efectuat cercetari si fata de Victor Ponta, sub aspectul comiterii unor fapte penale, la sesizarea unor persoane fizice. Au fost solutionate prin netrimitere in judecata 14 dintre acestea, celelalte 5 inregistrate in 2013 fiind in curs de solutionare, se mai arata in raport.

Ponta: O tampenie

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Guvern, ca nu a semnat niciodata in calitate de avocat vreun contract cu complexul energetic Turceni-Rovinari si ca informatia privind existenta unui dosar la DNA Craiova pe acest subiect care sa-l vizeze este "o tampenie", potrivit Agerpres.

"E normal, ce om nu e cercetat? Dar eu ma duc, daca ma cheama maine, ma duc. Nu am fost informat, aflu de la dumneavoastra, dar nu m-ar mira. Cum as putea sa nu am si eu un dosar la DNA, ar fi anormal", a declarat premierul, intrebat despre o autosesizare a Serviciului Teritorial DNA Craiova cu privire existenta unei cercetari la adresa sa intr-un dosar din 2011.

Explicandu-i-se de catre jurnalisti ca dosarul in cauza ar avea ca obiect contracte semnate de firma sa de avocatura cu complexul Turceni-Rovinari, Victor Ponta a spus: "Asta e o tampenie".

"In problema asta, domnul Sova e doctor, in sensul in care a si dat-o in judecata pe Macovei si a si castigat. Eu nu am semnat in viata mea niciun contract ca avocat cu Turceni si cu Rovinari. Repet, cred ca e vorba de domnul Sova, care a dat-o in judecata pe Macovei si a si castigat. Daca e vorba de asta, e o tampenie. Daca e vorba de altceva, cu placere, un dosar nu strica niciodata. Nici n-as fi politic, daca nu as avea un dosar", a declarat premierul.

Victor Ponta nu a vrut sa comenteze despre audierea presedintelui CJ Constanta la DNA, nici despre declaratiile primarului Radu Mazare, care a acuzat procurorii ca "actioneaza la ordinele sefilor SRI, se comporta ca Securitatea dinainte de 1989".

"De la Guvern, cand vorbesc despre Comarnic-Brasov, nu vreau sa comentez alte lucruri. La partid va comentez cu siguranta", a mai spus Ponta.

Premierul a raspuns, in aceiasi termeni, si la o intrebare a jurnalistilor privind relatia Ioanei Basescu, in calitate de notar, cu compania Gazprom. "Gazprom ati spus?", a intrebat Ponta, apoi a adaugat: "Am vrut sa ma asigur ca am auzit bine".