Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu in cursul zilei, seful statului transmitandu-i ca nu ii da mandat pentru Consiliul European, unde va merge el, relateaza Mediafax.

Ponta a spus ca, in aceste conditii, Romania are o pozitie foarte slaba pentru ca nominalizarea comisarului european o face Guvernul, conform legii romanesti si regulamentelor europene.

"Imi pare rau ca orgoliul il impiedica sa gandeasca la ce e mai bine pentru tara. Cel mai bine pentru tara ar fi fost sa avem un acord presedinte-premier si sa negociem in interesul Romaniei. Nu a fost posibil. Eu am incercat acest lucru, am discutat si azi cu presedintele, am luat act de decizia domniei sale", a spus Ponta.

Ponta a sustinut ca Traian Basescu nu l-a informat in legatura cu portofoliul pe care il va cere.

"Am purtat discutia azi cu presedintele in acest sens, a spus ca e treaba domniei sale ce va propune si ne va informa dupa aceea", a adaugat Ponta.

Premierul a sustinut ca, daca ar negocia el, ar preciza foarte clar ca Romania are ca prioritate pastrarea portofoliului Agriculturii.

Ponta a mai sustinut ca Traian Basescu, cand va merge joi la Bruxelles, nu va fi intrebat de nimeni nimic.

"Nu-l considera nimeni un partener. Este vorba despre Comisie, care si va incepe activitatea in noiembrie 2014, cand domnul Basescu, cel mai tarziu, va pleca din functie. Avem o pozitie de negociere foarte slaba, dincolo de faptul ca toti liderii europeni stiu in ce situatie politica se afla presedintele tarii", a mai spus Ponta.

Ponta scrie Parlamentului: Basescu nu a cerut elemente de mandat pentru Consiliul European

Premierul Victor Ponta a transmis conducerii Senatului o adresa prin care informeaza ca presedintele Traian Basescu nu a solicitat Executivului elemente de mandat pentru participarea la reuniunea Consiliului European din 26-27 iunie, scrie Mediafax.

Ponta mai arata ca, in aceste conditii, Guvernul este in masura sa informeze Parlamentul doar asupra agendei reuniunii, care va fi axata pe crestere economica, competitivitate, creare de locuri de munca, energie si schimbari climatice si pe definirea unor linii strategice pe aria de libertate, securitate, justitie.

Premierul mai precizeaza ca vor fi continuate, de asemenea, discutiile privind procesul de desemnare a viitorului leadership european si vor fi abordate aspecte legate de relatii externe, functie de evolutii.

Potrivit Legii 373 privind cooperarea dintre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene, Executivul are obligatia de a transmite Parlamentului, cu minimum zece zile calendaristice inainte de reuniunea Consiliului European, propunerea de mandat pe care delegatia Romaniei intentioneaza sa o prezinte la Consiliul European.

Victor Ponta mai precizeaza ca seful statului nu a informat asupra pozitiei pe care acesta a avut-o la reuniunile Consiliului European la care a participat.