Serviciul de Paza si Protectie, cel destinat sa ii apere pe demnitari, nu pare deloc apt sa se protejeze pe sine insusi de un fenomen nociv: nepotismul. Reangajarea dupa 2001 a SPP-istilor trecuti in rezerva dupa „Tigareta 2" sau dupa alte scandaluri nu face decit sa sporeasca suspiciunile asupra sanatatii acestei institutii.

Experti ai serviciului sustin ca numai 25 la suta dintre bodyguarzii demnitarilor ar fi pregatiti conform standardelor sa faca fata unor situatii-limita. Aceiasi experti considera ca aceasta situatie ar fi determinata de faptul ca multe angajari in cadrul serviciului s-au facut mai mult in functie de legaturile de rudenie.

Anul trecut, Serban Pretor, membru CNA, a fost batut de subofiterii SPP Teodor Chirica si Daniel Mihalcea, despre care presa a dezvaluit ca erau fiii unor cadre SPP. Colonelul Chirica, tatal lui Teodor Chirica, este comandantul poligonului de instructie, iar tatal lui Daniel Mihalcea este si el tot ofiter SPP. Cei doi nu sint singurele astfel de cazuri.

Full contact cu neveste si cuscri

Sotia generalului Gheorghe Badea, seful Formatiunii Management si Resurse Umane (FMRU) din SPP, a fost angajata la serviciul control tehnic antiterorist din cladirea Parlamentului. Elena Badea era casnica de aproape 10 ani si, dupa cum afirma sursele noastre, avea citiva ani si mai multe kilograme peste limitele impuse la incadrarea intr-o structura de tipul SPP. Dupa trei luni, a fost mutata la Biroul Alimentar, unde se afla si acum.

Un caz aparte este cel al sefului unitatii presedintelui, Sectiunea I, colonelul Mihai Gheorghe, coleg de serviciu cu sotia (reactivata cu gradul de locotenent colonel), ginerele si cuscra (sefa la Contabilitate). Fiica si cuscrul colonelului Gheorghe lucreaza in SRI.

Colonelul Anton Cristea, seful Departamentului Financiar din SPP, si-a incadrat si el baietii ca ofiteri de protectie si paza.

Gheorghe Toma, inaintat la grad de general, a fost adus de actualul sef al SPP, Gabriel Naghi, de la MApN cu grad de colonel. Fiul sau este si el tot cadru SPP.

Colonelul Anton Crisan, seful Departamentului Financiar, are ambii copii ofiteri in SPP.

Fiica lui Calin Marza a fost activata acum doi ani ca subofiter si lucreaza in prezent ca ofiter la directia care se ocupa de stringerea de informatii pentru misiuni. Sotia capitanului Florin Vasile (de la Siguranta interna) este si ea angajata la SPP.

Col. Alexandru Coman are si fata, si baiatul in SPP. Fiica lui Ion Pacuraru, reactivat colonel si pensionat cu gradul de general, a fost angajata ca subofiter, iar acum este ofiter.

Directia de relatii cu presa a SPP a confirmat, destul de vag insa, existenta unor legaturi de rudenie intre angajatii serviciului. „Nu exista o restrictie explicita in acest sens in legislatia din domeniu. Prin urmare, exista situatii in care membrii aceleiasi familii sint cadre SPP, situatie care este intilnita si in alte institutii de stat.

In astfel de cazuri, in serviciul nostru se urmareste ca persoanele sa nu faca parte din aceeasi unitate, iar intre ei sa nu existe relatii de subordonare pe linie de serviciu", precizeaza SPP.

Chistoacele din „Tigareta II"

Valul de demiteri din SPP ce a urmat afacerii „Tigareta II" a fost estompat incepind cu anul 2001, cind presedintele Iliescu l-a numit la conducerea serviciului pe Gabriel Nagy. Acesta a reangajat masiv atit ofiteri scosi in rezerva dupa acel scandal, cit si fosti ofiteri pensionati.

Colonelul Ilie Mateiciuc, pensionat tot dupa „Afacerea Tigareta II", a fost reactivat in 2001, la 55 de ani, pe functia de general. Abia anul acesta a fost avansat la gradul de general si apoi s-a pensionat.

Colonelul Victor Buzdugan a trecut in rezerva dupa scandalul „Tigareta II" si reactivat in 2001. Numit sef al garajului SPP, Victor Buzdugan a fost facut general si scos la pensie din motive medicale, anul trecut. Imediat s-a angajat, insa, director al Directiei Logistice din Ministerul Afacerilor Externe.

Romeo Iancu a fost readus de la pensie in 2001, pe cind avea 55 de ani, a fost numit sef al obiectivului Neptun, unde se afla vilele de protocol pentru vacantele presedintelui si premierului. Acum patru luni, Romeo Iancu a fost avansat general si pensionat cu un venit de 28 de milioane pe luna, o crestere de aproape noua ori fata de pensia anterioara.

Ion Pacuraru, lasat la vatra tot in 1998, a fost rechemat in 2001 si pus sef la Corpul de Control. Si el s-a pensionat anul acesta, pentru a doua oara, cu o pensie lunara de 30 milioane de lei, dupa avansarea la gradul de general.

Colonelul MI Ilie Cernat a fost comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Arad, de unde a plecat in 1995, dupa o serie de acuze de coruptie aparute in presa. In 1996, Toma Zaharia l-a adus la Bucuresti si l-a numit loctiitor la Directia Cabinet din Inspectoratul General al Politiei.

In 1998, in urma aparitiei in presa a unor dezvaluiri legate de activitatea sa, s-a retras din Ministerul de Interne. A fost reactivat de SPP, in 2001, si pensionat in iulie 2005, cu grad de general.

Lt. col. Gheorghe Chiochiu, stomatolog, s-a retras in 1997 din motive de sanatate, prezentind acte ce dovedeau ca era inapt militar. A fost reactivat in 2001, cu grad de colonel plin si instalat sef al Centrului Medical SPP - functie de general de divizie.

La 65 de ani, colonelul Georgescu a fost adus anul trecut de la MApN si angajat la biroul directorului Gabriel Naghi. •

Cine ii protejeaza pe SPP-isti de ei insisi?

La Sectiunea I, paza si protectia presedintelui, comandant este gen. Mihai Gheorghe, genist ca pregatire. Loctiitorul sau este colonelul Dan Ursuletu, care a participat, in 2001, alaturi de generalul Naghi, la misiunea din Polonia: vizita oficiala a presedintelui Ion Iliescu, in timpul careia unul dintre cele doua Mercedesuri speciale a fost furat din fata Ambasadei Romaniei.

Tot la Presedintie este angajat si colonelul Liviu Maria, fost aghiotant al lui Petre Roman, ofiterul SPP caruia i-a fost furat pistolul din masina, in apropiere de Gara de Nord.

Dar si bodyguardul fostului premier Adrian Nastase, colonel Marian Sopu, si-a pierdut munitia, anul trecut, in timpul invalmaselii iscate la poarta TVR inaintea confruntarii televizate dintre candidatii Adrian Nastase si Traian Basescu.

(catalinac@cotidianul.ro, bechir@cotidianul.ro )