Cotidianul continua sa va prezinte elitele Generatiei Asteptate de care avem atat de multa nevoie. Arta nu a fost niciodata apreciata la adevarata ei valoare de catre contemporani; indiscutabil, trebuie sa treaca o perioada de timp pentru a-i putea intelege pe vizionari. Cotidianul incearca insa prin acest demers sa ii faca mai cunoscuti pe artistii care au ceva de spus in acest domeniu. Iata ca astazi puteti cunoaste 16 artisti tineri cu un mare potential.

Unii vor sa socheze cu tot dinadinsul. Altii mizeaza numai pe ceea ce nu s-a mai vazut sau auzit, incat provoaca reactii de respingere printre spiritele academice sau chiar din partea confratilor mai in virsta si mai piosi. Nu sunt grupati in scoli sau in curente si isi dau seama ca au afinitati pe masura ce se descopera intre ei.

Dupa 50 de ani, sunt prima generatie pentru care libertatea de creatie nu a fost conditionata decat de propria lor dorinta de a fi liberi. N-au avut de-a face cu cenzura si nici cu presiuni ideologice care sa-i invete ce au de facut si, mai ales, ce sa nu faca. Din acest motiv sunt mult mai relaxati si mai dornici de experimente decit cei dinaintea lor.

Se simt colegi de breasla cu oricare artist din lume, nu au complexe de lagar, temeri provinciale sau refulari provocate de izolare.

Generatia care protesteaza

Vor sa cucereasca lumea, cu aceeasi naturalete cu care se bucura ca sunt remarcati aici, in tara. Cand sunt calcati pe nervi ori li se pun bete in roate, protesteaza imediat, si asta nu cu petitii oficiale sau cu miscari underground – ei cred in puterea opiniei publice si se adreseaza unor oameni liberi, pe care incearca sa-i sensibilizeze.

Iar protestele lor valoreaza uneori cat un act artistic, atunci cand zgandaresc sentimentul libertatii unor persoane, care altfel isi inchipuie ca libertatea e ceva care se da, nu un bun care trebuie cistigat si aparat tot timpul.

Glorie fara cartela si bon de ordine

Varstnicii le reproseaza ca vor totul prea repede si ca nu-si asteapta randul, disciplinati, la imaginara coada a gloriei, care a desfigurat talente rabdatoare, increzatoare ca in Romania recunoasterea artistica se obtine pe criterii politice. Ei nu-si mai percep tineretea ca pe o boala de care trebuie sa scapi cat mai repede, pentru a deveni clasici in viata. Vor sa fie acceptati asa cum sunt, nu sa li se spuna cum ar trebui sa fie.

Polemisti si exploratori

Unii dintre acesti tineri plasticieni nu sunt constanti, altii isi supraliciteaza uneori dorinta de a soca, cu o insuficienta atentie la expresivitatea artistica. Acestea sunt riscurile atitudinii polemice in arta. Cei mai multi dintre ei sunt vulnerabili tocmai din cauza ca experimenteaza.

Fac asta nu numai pentru a fi altfel decit ceilalti, ci si dintr-o atitudine de exploratori, cu atit mai de admirat cu cat ea presupune un curaj care, uneori, pare impins pana la o inconstienta cu aer sinucigas.

Insa, in afara de increderea initiala cu care au pornit la drum, tinerii exploratori ai artelor plastice au nevoie si de incapatinarea de a a continua, mai ales atunci cand li se spune ca au ajuns intr-o fundatura. Relatia simpla si fireasca, de tip vazut, placut, achizitionat, care ar da o sansa tinerilor artisti, functioneaza la noi cu frana trasa.

Cine ar vrea sa investeasca in ei nu are bani, iar cei care au nu se aventureaza, fiindca intentia lor de colectionari e aceea de a-si respectabiliza trecutul, nu de a sustine viitorul unor necunoscuti sau experimentalisti care pot starni scandal.

De ce ei

Cotidianul i-a selectat nu numai pe criterii de gust, care pot fi discutabile, dar si pentru ceea ce au facut pana acum: expozitii in tara si in strainatate, premii, proiecte pe care le au in lucru. Inainte de a se ajunge la ultima varianta a listei a fost solicitata si opinia unor critici de arta independenti.

Aceasta lista nu pretinde ca reuneste toate varfurile Generatiei Asteptate, de aceea, ea ramine, in principiu, deschisa. Iata o parte din lista noastra: Dumitru Gorzo, Mihnea Mircan, Gili Mocanu, Gabriela Vanga, Peter Szabo, Alexandra Croitoru. Despre ei si ceilalti 10 aflati astazi, in paginile 12-13 ale Cotidianului sau pe site-ul www.cotidianul.ro.

Redactia Cotidianul asteapta reactiile si comentariile dumneavoastra pe forumul Cotidianul, pe adresa de e-mail: generatia@cotidianul.ro sau la telefon 021/317.31.92.

Lasand la o parte toate discutiile subiective despre arta, valoarea este, indiscutabil, absoluta, numai ca pentru a fi descoperita si admirata are nevoie de noi, de oameni. Va invit sa polemizam despre rolul artei in societate si despre promotorii acesteia in Romania si, mai mult decat atat, va invit sa-i admiram si sa-i recunoastem pe aceia care merita acest lucru!