Salariile din sistemul bancar sunt printre cele mai mari din Romania. Potrivit Institutului National de Statistica, in luna octombrie, in domeniul "intermedieri financiare" salariul brut a fost de 27.480.803 de lei, iar cel net 16.862.836 de lei. Asta in conditiile in care salariul mediu brut in aceeasi luna a fost de 8.392.766 de lei, iar cel net a fost de 6.071.211 lei.

Acesta este motivul pentru care multi romani vor sa munceasca in sistemul bancar.

"In banca noastra exista deja o practica in a angaja absolventi de facultate, fie ASE, ASE in limbi straine, Politehnica – Inginerie Economica in limbi straine si Drept, in sistem de angajare cu contract de munca cu timp partial (fractiune de norma), pentru activitatea de procesare a datelor contractelor de economisire – creditare.

Aplicatiile trebuie trimise pur si simplu (prin posta sau e-mail) catre noi. Sunt apreciate: un CV intocmit corespunzator cerintelor moderne de structurare (o medie buna atat la licenta, cat si pe parcursul anilor de studii este apreciata), abilitatile de lucru pe calculator, dorinta de a-si construi o cariera solida.

De asemenea, limbile straine cunoscute, precum si anumite proiecte dezvoltate in facultate/colaborari cu diverse companii derulate pe parcursul facultatii constituie atuuri in a trece cu bine de procesul de selectie", sustine Roxana Apostoloiu, HR Manager la banca "Raiffeisen Banca pentru Locuinte".

Cam la fel trebuie sa procedeze si cei care vor sa munceasca la BRD – Groupe Societe Generale. "Etapele de parcurs sunt simple: isi depun CV-ul, acesta este introdus in baza noastra de date, urmand ca, in momentul aparitiei unor posturi de debutant, sa se faca o preselectie in urma careia aplicantii care se potrivesc profilului cautat sunt chemati la un interviu.

Absolventii au la dispozitie o adresa de e-mail: recrutare@brd.ro si un formular on line pe site-ul institutional BRD – www.brd.ro.", spune Florin Luca, directorul Directiei de Resurse Umane a BRD – Groupe Societe Generale.

ANGAJARI

Pare destul de greu sa reusesti sa te angajezi intr-o banca. "Se achizitioneaza «motoare de cautare» pe site-ul «bestjobs». Baza de date de CV-uri este oricum foarte mare si in continua dezvoltare, mai apelam la agentii de recrutare pentru pozitii mid management. De asemenea, avem in vedere pe viitor si practica anunturilor in ziare.

Totodata, posturile vacante se anunta in cadrul companiei", zice Roxana Apostoloiu. La BRD, slujbele vacante sunt anuntate si pe site-ul companiei. "Posturile disponibile sunt publicate mai intai pe Internet, dar in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu putem identifica un candidat potrivit in randurile personalului bancii, apelam la recrutare externa.

Cei care doresc sa se angajeze la noi gasesc informatii despre meseriile bancare pe site-ul BRD, unde publicam periodic la rubrica «Oferte de munca» si locurile disponibile.

Participam la mai multe forumuri de locuri de munca, am dezvoltat parteneriate cu asociatiile studentesti si publicam anunturi si in presa, iar pentru posturi si specializari deosebite colaboram cu cabinete de recrutare", sustine Florin Luca.

SALARII

Potrivit Institutului National de Statistica, in domeniul "intermedieri financiare", salariul mediu net in luna octombrie a fost de 16.862.836 de lei. HR managerul de la "Raiffeisen Banca pentru Locuinte" spune ca in aceasta banca, in privinta salariilor, se poate vorbi chiar de cifre peste aceasta medie.

"In plus, pachetul salarial specific bancar include si alte facilitati importante cum ar fi tichete de masa, asigurari medicale, asigurari private de viata etc." "Salariile pe care le oferim sunt motivante si se stabilesc conform unor grile, in functie de post, de nivelul angajatului si bineinteles de performantele si potentialul acestuia", spune directorul de resurse umane de la BRD.

SPECIALIZARI

Pentru a munci intr-o banca nu trebuie sa fi absolvit neaparat ASE-ul. Exista locuri de munca si pentru cei absolventii de calculatoare, comunicare, master de resurse umane. "Persoanele care provin din filierele francofone ale facultatilor de studii economice au un atu datorita cunostintelor de limba franceza.

Cei care au absolvit finante-banci au avut ocazia sa aprofundeze elementele teoretice legate de lumea bancara. Suntem insa deschisi spre toate specializarile. Concluzionand, putem spune ca nu respingem si nu acceptam, apriori, pe nimeni doar pe baza tipului de studii pe care le-a facut", adauga Florin Luca.

PENTRU STUDENTI

"Majoritatea bancilor angajeaza studenti pentru a efectua stagii de practica, aceasta este de altfel o cerinta pentru studentii din ASE, cel putin incepand cu anul III. Totodata, programe de tipul «Management Trainee» sunt deseori organizate (si anuntate in ziare de mare tiraj) de catre banci. Aceasta ar fi deci o posibilitate si un atu in CV.

Foarte importanta este capacitatea studentilor (demonstrata prin astfel de colaborari, cu atat mai mult cu cat frecventa nu mai este acum obligatorie la cursurile de zi) de autoperfectionare, dobandire de experienta profesionala", spune Roxana Apostoloiu.