Vai de Steaua voastra!

Dupa ce a pierdut meciul-retur de la Bucuresti, ros-albastrii s-au calificat totusi in turul I al Cupei UEFA. Zeleznik a avut 2-0 in minutul 75!. Aflata la adapostul victoriei comode de la Belgrad, din meciul-tur, si inca sub euforia golului realizat de Cristea in jocul de campionat cu Dinamo, Steaua s-a dezmortit greu. Dar pina ca lucrul acesta sa se intimple, Drinici reusise deja (min.

10) sa taxeze superficialitatea lui Rachita printr-un demi-voleu care l-a speriat pe Hamutovski, prins si el pe picior gresit. La 0-1, elevii lui Zenga au accelerat spre careul lui Kovacevici, dar spatiile inguste lasate de fundasii sirbi nu s-au dovedit a fi suficiente pentru restabilirea egalitatii pe tabela de marcaj.

Mai mult, prin citeva executii legate mai degraba de neatentie decit de nestiinta, stelistii si-au atras murmurul tribunei care i-a mai trezit abia dupa pauza. Cu Neaga in locul lui Oprita, echipa bucuresteana a iutit ritmul, eficienta raminind insa o lectie repetata doar la vestiar, inaintea altei partide.

De acolo de unde, in perspectiva meciului de campionat cu Universitatea Craiova, Zenga a trimis direct pe banca rezervelor nu mai putin de cinci titulari.

Golul iertarii

Cind lucrurile pareau sa fie deja rezolvate in favoarea vicecampioanei noastre, dupa eliminarea lui Drinici (min. 52), Steaua a crezut ca poate lua tot fara sa forteze. Asa ca, relaxati ca la inceputul intilnirii, jucatorii au continuat sa greseasca, pe fondul unei mobilizari extraordinare a oaspetilor.

Asediul la poarta lui Zeleznik s-a desfasurat in rafale rupte de temporizarea sirbilor, a caror unica tinta fusese inainte sa limiteze proportiile scorului. Lucru pe care nu numai ca l-au reusit, ei izbutind sa infiga din nou cutitul in spatele Stelei printr-un sut senzational al brazilianului Gefferson (min. 75), abia intrat pe teren.

Bucuria sirbilor a durat doar cinci minute, cind sub protestul tribunei care a scandat din nou numele lui Lacatus, Dica (min. 80) a punctat pentru golul iertarii.

"Nu sint dezamagit de rezultat, cele doua goluri primite au fost cadouri facute de Rachita sirbilor. El a gresit in ambele cazuri"

Gigi Becali, patron

"Steaua Nu ma asteptam la o infringere, dar asta e, ei au avut doua suturi si au dat doua goluri, iar noi am ratat prea multe ocazii"

Walter Zenga, antrenor Steaua

"Am avut emotii la 0-2, dar am reactionat bine si a venit golul lui Dica. Oricarui fotbalist, deci si lui Rachita, i se poate intimpla sa faca greseli"

Dorinel Munteanu, mijlocas Steaua

Tomici s-a luat de walter Zenga

Walter Zenga n-a dorit sa vina la conferinta de presa de dupa meci, ofiterul de presa al Stelei, Sorin Cojocaru, spunind ca antrenorul ros-albastrilor “a traversat o stare psihica mai proasta”. Mile Tomici, tehnicianul sirbilor, a reactionat dur: “Si eu am pierdut la Belgrad si am participat la conferinta.

Sintem nervosi cind pierdem, sintem bucurosi cind cistigam, dar nu se face asa ceva in nici un caz”. (Daniel Nazare)

Sorin Ghionea sta doua saptamini

In minutul 77 al partidei, la un duel aerian cu un adversar, Sorin Ghionea a ramas intins la pamint. Dupa o examinare sumara, medicul Stelei, Romeo Popescu, si-a dat seama ca fundasul s-a lovit rau la nas si a cerut ca acesta sa fie schimbat. La o jumatate de ora de la accident, Ghionea a aflat ca va fi indisponibil doua saptamini deoarece are fractura de piramida nazala. (Mihai Calin)

Fara cinci piese de baza In primul “11”

Walter Zenga a decis aseara sa menajeze cinci dintre jucatorii importanti ai ros-albastrilor: Neaga, Dica, Dumitru, Dorinel Munteanu si Radoi. Italianul i-a trecut pe foaia de rezerve pe primii patru, dar si pe Daniel Balan, desi acesta este incomplet refacut. Tehnicianul a considerat ca meciul de duminica seara, cu Universitatea Craiova, este mai important decit cel cu formatia belgradeana.

(Daniel Nazare)

Fanii Stelei: “Rusine sa va fie!”

La 2-0 pentru Zeleznik, suporterii ros-albastrilor si-au huiduit copios favoritii si au scandat numele lui Marius Lacatus. Victoria obtinuta in fata rivalilor din Soseaua Stefan cel Mare a mai domolit incordarea dupa inscaunarea lui Walter Zenga in functia de antrenor principal, mutare care in opinia fanilor din Ghencea a avut ceva din alegerile din 1946, dupa cum se stie furate de comunisti.

Italianul a fost ieri aplaudat, chiar daca s-a asternut o rumoare la aflarea primei garnituri, fara jucatorii cei mai iubiti de galerie. Cel mai bine primit a fost insa Adrian Cristea, autorul ultimului gol din campionat. Coregrafia ros-albastrilor a fost la inaltime, poate si datorita intrarii libere, iar vacarmul - de nedescris.

“Fara fani, fotbalul face doi bani”, s-a putut citi pe un banner la tribuna a doua. Aseara, tribunele s-au lasat incovoiate sub apasarea a peste 20.000 de fani, totul amintind de marile meciuri ale ros-albastrilor in cupele europene. Daca la 0-1 fanii i-au sustinut in continuare pe jucatorii Stelei, la 0-2, suporterii au inceput sa huiduie si sa strige: “Rusine sa va fie!”.

Pentru ca, imediat, sa scandeze numele lui Marius Lacatus. La 1-2, Radoi si Gigi Becali s-au ridicat din scaunele de la loja si i-au injurat pe suporteri. “Acum nu mai strigati numele lui Lacatus?”, au “aruncat” cei doi catre fanii de la tribuna I.

Protest al ultraSilor

Amenintarile lui Gigi Becali vizavi de galeria stelista n-au ramas fara raspuns, si pe site-ul fanilor ros-albastri, www.ultras.

ro, a fost publicat un comunicat de protest: “Fiind amenintati in repetate rinduri, jigniti prin presa cu afirmatii neadevarate si dureroase pentru noi, referitoare la asa-zisele avantaje financiare de care am fi beneficiat, am preferat sa ne delimitam de mizeria unor oameni pentru care banul inseamna putere absoluta si libertate in abuzuri”. (Florin Marian)

Cadouri de la sirbi

In timpul meciului, galeria Stelei i-a surprins pe oaspetI, afisind un banner in limba sirba pe care era scris: “In razboi, inima noastra a batut pentru voi”. In prima faza, jucatorii si staff-ul tehnic al lui Zeleznik i-au aplaudat pe stelisti, dupa care la finalul partidei toti jucatorii sirbi s-au dus la galerie, oferind tricourile de joc. (Mihai Calin)

Piti i-a ironizat pe “ciini”

Victor Piturca (foto) a declarat aseara pentru Prima TV ca “Dinamo a jucat miercuri sa nu ia multe goluri. Dupa parerea mea, Liverpool, adversara Stelei de anul trecut in Cupa UEFA, a fost peste Manchester United! Nu este posibil ca echipa campioana sa fie invinsa inainte ca meciul sa se joace.

Au evoluat timorati, in timp ce Steaua a jucat de la egal la egal impotriva «cormoranilor»”. De asemenea, fostul tehnician al formatiei din Ghencea a afirmat ca nu mai este prieten cu patronul Gigi Becali: “Nu mai am cum sa fiu prieten cu el in conditiile actuale”. (Daniel Nazare)

silviu.marculescu@prosport.ro

Partizan Belgrad - Otelul Galati

Au fost la un pas de fericire

Galatenii au ratat doua ocazii imense in prima repriza, la 0-0, prin Ciprian Mozacu si Victoras Iacob, sirbii inscriind imediat golul care a insemnat si patrunderea acestora in turul I al Cupei UEFA. Misiunea Otelului era din plecare cvasiimposibila. Traditia, valoarea si, nu in ultimul rind, bugetul le desparteau clar pe combatante.

Galatenii si-au facut singuri curaj si putin a lipsit ca ei sa deschida tabela. Numai ca Mozacu a dat din nou cu piciorul, la fel ca si in tur, unei oportunitati imense, pe care a avut-o in minutul 22, cind a sutat de la 14 metri in portarul Kralj. Doua minute mai tirziu, l-a imitat Victoras Iacob, care a reluat slab cu capul, de la sase metri, balonul scurgindu-se pe linga poarta.

Reusita lui Radonjici a incheiat conturile calificarii

Si daca n-au inscris galatenii, au facut-o sirbii. Desi Boya il avea ca umbra pe Rohat, jucatorul de culoare s-a desprins de “otelar” pe partea stinga, a centrat in fata portii, iar Radonjici n-a iertat (29). Era exact ceea ce nu isi doreau elevii lui Cirtu, ca gazdele sa inscrie primele.

Galatenii au iesit de la cabine si mai hotariti sa produca surpriza, iar Viorel Tanase (56) a fost foarte aproape de egalare, dar a sutat peste poarta lui Kralj. Otelul a jucat in continuare de la egal la egal cu Partizan, dar fara a le pune mari probleme in aparare sirbilor.

Un lucru e cert, galatenii nu s-au facut de ris, insa a fost de ajuns o singura neglijenta pentru a-si lua adio de la Cupa UEFA.

Au ars steagul romaniei

Intre cele doua reprize, fortele de ordine sirbe au patruns in peluza de sub tabela de marcaj pentru a-i cobori de pe garduri pe suporterii care aruncau cu fumigene. Fanii nu s-au conformat, rezultind o bataie in toata regula. La cealalta peluza, sirbii au rupt un steag al Romaniei, dupa care i-au dat foc.

S-au umplut doar peluzele

Din cauza ploii, aproape trei sferturi din cele 31.000 de locuri ale stadionului Partizan au ramas neocupate, doar peluzele fiind acoperite in totalitate. Atit “groparii”, cit si “Juzni Front” si-au incurajat echipa pe tot parcursul meciului, doar intrarea pe teren a galatenilor si a “mascatilor” autohtoni iritindu-i pe fanii sirbi, care au fluierat copios.

Sorin Cirtu, mai linistit

Fata de partidele din campionat, unde tehnicianul Sorin Cirtu obisnuieste sa-i “biciuie” atit pe fotbalisti, cit si pe arbitri, antrenorul a preferat sa dea indicatii doar atunci cind jocul echipei sale suferea. Singura iesire nervoasa a lui Cirtu s-a consumat la o pasa gresita a lui Gigel Rohat, care l-a facut pe antrenor sa fie la un pas de a intra pe teren.

Strategie stabilita la umbra copacilor

Daca in prima zi de sedere la Belgrad galatenii au avut timp si de un pseudoprogram turistic, ieri, cu doar citeva ore inaintea confruntarii de pe stadionul Partizan, antrenorul Sorin Cirtu si-a scos elevii la o simpla plimbare intr-un parc din apropierea hotelului. Tehnicianul a fost persoana cea mai ingindurata din grupul romanilor.

Sorinaccio a purtat discutii individuale cu jucatorii, incercind sa-i monteze pentru intilnirea cu plavii. Evolutia lui Dinamo din Anglia a fost unul dintre subiecte. “Ba, ce-au facut astia de la Steaua Rosie? Cinci goluri. Unu dupa altul”, le spunea Gheorghe Rohat coechipierilor sai. “Da’ Dinamo ce-a facut?”, intreaba fundasul oltean Stefan Nanu.

“Butonam pe CNN aseara, si am vazut ca era 3-0. Era greu sa poti face multe cu Manchester”, a raspuns Victoras Iacob. Grupuri, grupuri, fotbalistii galateni s-au retras pe bancile din parc pentru a rasfoi ziarele locale si pentru a putea scapa de caldura care devenea din ce in ce mai inabusitoare.

Tocmai ideea ca una dintre reprezentantele Serbiei a fost umilita, chiar daca autoarea “masacrului” s-a numit PSV Eindhoven, le-a sugerat otelarilor ca ar putea realiza si ei o performanta greu de anticipat dupa tragerea la sorti. Plimbarea s-a terminat in aceasta nota, baietii lui Cirtu ducindu-se la odihna.

Un galatean, consul la Belgrad

La antrenamentul oficial al galatenilor a fost prezent, insotit de fata sa, consulul roman la Belgrad, Iulian Gherman (foto). Acesta s-a intretinut pe toata durata antrenamentului cu vicepresedintii Vali Stefan si Ion Ionica, acestia aflind cu surprindere ca oficialul roman este din Galati.

La meciul de aseara, Gherman a revenit ca suporter, insotit de inca 20 de angajati ai Ambasadei si le-a daruit galatenilor din tribuna mai multe steaguri ale Romaniei. catalin.anton@prosport.ro

sorin.ion@prosport.ro