Producatorul de cafea Elite Romania, lider pe piata cafelei ambalate din Romania, investeste 10 milioane de dolari in extinderea capacitatilor de productie din Bucuresti.

Elite vrea sa faca din Romania centru regional, de unde sa exporte in Bulgaria, Croatia si Serbia.

Compania, care este la ora actuala printre putinii producatori de cafea ambalata din Romania, urmeaza sa devina astfel primul exportator de cafea din Romania.

Investitia va incepe in toamna acestui an si se va termina in 2006. Vom extinde suprafata de productie de la 5.000 de mp, cat este acum la 20.000 de mp, aceasta incluzand noi capacitati de productie precum si un spatiu de depozitare.

Vrem sa exportam initial in Bulgaria cafea de 6-7 milioane de dolari pe an, si ulterior in Serbia si Croatia , a explicat Eli Rachmut, directorul general al Elite Romania si Balcani.

Elite are o cota de peste 50% din piata cafelei ambalate din Romania, principalii competitori fiind marcile importate Jacobs (Kraft Foods), Tchibo, Lavazza, si marcile produse local Alka si Metropolitan, lansata recent pe piata de imbuteliatorul apelor minerale Romaqua.

Elite Romania avut anul trecut o cifra de afaceri de 60 de milioane de dolari, iar pentru acest an si-a propus un obiectiv de 65 de milioane de dolari. Producatorul de cafea a intrat anul acesta si pe piata semintelor si a alunelor, dupa o investitie intr-o linie de ambalare in Bucuresti.

Compania importa cafea verde din Brazilia si alte tari exportatoare, pe care o prajeste, macina si ambaleaza in Romania.

Vanzarile prin retelele de super si hipermarketuri au cunoscut o crestere foarte puternica in ultimii ani, cum era si normal dealtfel avand in vedere numarul mare de astfel de unitati care au fost deschise. In prezent, ponderea acestora este de 25% , a mentionat directorul Elite.

Investitia in noua linie de ambalare va crea cel putin 50 de noi locuri de munca, au spus reprezentantii firmei. In prezent Elite are in Romania in jur de 500 de angajati directi. De la intrarea pe piata romaneasca, in urma cu noua ani, Elite a investit in Romania in jur de 15 milioane de dolari.

Compania, originara din Olanda, mai are fabrici in Ucraina, Bulgaria, Polonia, Croatia, Serbia si Brazilia.

Principala problema pe piata cafelei din Romania sunt accizele. Romania este tara cu cele mai mari accize la cafea din lume, de 850 de euro pe tona pentru cafea verde si 1.250 de euro pentru cafea macinata. Se pare ca Guvernul Romaniei va lua masuri pentru reducerea accizelor , spune Rachmut.

Mai mult, producatorii de cafea sunt descurajati pentru ca a produce in tara o tona de cafea ambalata inseamna importuri de 1.170 de tone de cafea verde, pentru ca prin prajire scade masa cafelei. Asta inseamna ca acciza pentru producatori este comparabila cu cea pentru importatori. In Croatia, spre exemplu, acciza la cafea vrede este de 500 de euro, iar la cafea macinata de 1.

500 de euro , a adaugat directorul Elite.

Estimata la peste 100 de milioane de dolari, piata cafelei ambalate din Romania a cunoscut o scadere puternica in ultimii ani ca urmare a orientarii consunului catre cafeaua vrac, insa acum a inceput sa-si revina.

Cafeaua ambalata si de marca a inceput sa castige teren si piata si-a reluat cresterea de la jumatatea anului trecut. Pe intreg anul trecut, piata cafelei a crescut cu circa 10%, potrivit studiilor de la MEMRB , a precizat Rachmut.

Elite este si unul din principalii investitori in publicitate din Romania. Sumele brute (rate-card) investite de Elite in campanii publicitare s-au ridicat in 2003 la 36,5 de milioane de dolari, ceea de a clasat compania pe locul sase in topul investitorilor in publicitate.

Vom continua si anul acesta sa investim in publicitate si in special in spoturi TV , a mentionat Rachmut, dar fara sa precizeze bugetul.

Elite va mai lansa pana la sfarsitul acestui an o noua gama de produse Rachmut nu a spus care - in afara de cele actuale: cafea ambalata, capuccino, frappe instant, ciocolata instant, alune si seminte.

Romania este o tara extraordinara pentru a investi. Cea mai mare problema, dupa mine este birocratia, dar lucrurile incep sa se schimbe si aici , a incheiat el.

georgiana.stavarache@zf.ro