TikTok și compania sa mamă chineză ByteDance au depus marți o plângere împotriva Statelor Unite, susținând că legea care dă un ultimatum popularei platforme de video-sharing și riscă să o interzică anul viitor în această țară este „neconstituțională”, potrivit unui document judiciar, ciat de AFP.

TikTok a fost interzis în mai multe stateFoto: Shutterstock

La sfârșitul lunii aprilie, Washingtonul a adoptat o lege care impune ByteDance să vândă TikTok în termen de douăsprezece luni, în caz contrar aplicația folosită de 170 de milioane de americani urmând să fie interzisă.

Rețeaua de socializare și numeroase personalități publice și ONG-uri consideră că această lege încalcă libertatea de exprimare a utilizatorilor săi, garantată de Primul Amendament al Constituției SUA.

„Pentru prima dată în istorie, Congresul a adoptat o lege care interzice permanent o platformă de exprimare, și numai una, la nivel național, și interzice fiecărui american să participe la o comunitate online unică de peste un miliard de persoane din întreaga lume”, afirmă avocații companiei în plângerea depusă la un tribunal federal din Washington.

După votul aleșilor și promulgarea de către Casa Albă, TikTok avertizase că va folosi toate mijloacele legale posibile pentru a se opune legii, cunoscută sub numele de „Protecting Americans From Foreign Adversary Controlled Applications Act”.

Susținătorii legii invocă suspiciunile că autoritățile chineze manipulează și spionează utilizatorii americani prin intermediul TikTok.

Citește și: