Unele administraţii locale ar trebui să impună restricţii la utilizarea apei potabile, fiind o mare risipă ca oamenii să ude grădinile cu apă potabilă, "chiar dacă ne pare rău pentru roşii", a declarat miercuri ministrul Mediului, Tanczos Barna, în contextul secetei care afectează România.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Atenţionările şi apelurile vor veni în continuare, pentru că vor fi administraţii locale care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toţi cetăţenii şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung.
  • Restricţiile dispuse pe plan local vin în sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte sau refacerii rezervelor, în acele perioade în care se aplică restricţiile.
  • Sunt foarte multe localităţi care au sisteme de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de înot, udatul grădinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de această resursă", a spus ministrul Mediului la finalul şedinţei de guvern.

"Apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă"

Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri Departamentului pentru Situații de Urgență ca la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei să funcţioneze, de joi, o celulă de criză pentru monitorizarea efectelor temperaturilor ridicate. Ministrul Mediului a precizat că aceasta va avea și rolul de a lua măsuri în localităţile unde se înregistrează probleme de alimentare cu apă potabilă.

  • "Acolo, restricţiile pot viza domenii de activitate, dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza.
  • În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo.
  • Chiar dacă ne pare rău pentru roşiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă, apă tratată, trecută prin foarte multe procese de tratare şi filtrare, motiv pentru care trebuie să o folosim pentru ce trebuie", a afirmat ministrul Mediului.

De asemenea, el a făcut apel la fermieri să nu mai dea foc pe terenurile agricole, pentru că pericolul izbucnirii unor incendii este uriaş, în contextul caniculei: "Este o perioadă extrem de periculoasă şi nu avem voie să ajungem în situaţia Spaniei, Greciei, Franţei".

Apă cu rația în peste 200 de localități din 17 județe

Furnizarea apei este restricționată în peste 200 de localități din 17 județe, din cauza secetei, conform datelor transmise marți de Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), care spune că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă.

Administrația Națională „Apele Române” a amintit populației că este nevoie „să folosească” rațional resursele de apă astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii.

Conform Administrației Naționale „Apele Române” situația alimentării cu apă la această oră este următoarea:

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.

Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.

Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate.

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații, precizează ANAR.

În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțurilor.

Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 sectiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6), mai spune instituția.

Reamintim că reprezentanții Comisiei Europene au avertizat că jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, iar România, alături de Franţa, Spania, Portugalia şi Italia, se va confrunta cu o scădere a randamentului culturilor.