Deschiderea unei clinici sau a unui spital privat a devenit o afacere profitabila, chiar si in vreme de criza, in conditiile in care multi romani renunta la sistemul public de sanatate si opteaza pentru serviciile private. Proprietarii Medlife - Mihail Marcu si Nicolae Marcu - discuta cu cititorii HotNews.ro, vineri, la ora 12.00 despre piata serviciilor medicale, eficienta investitiilor in acest domeniu si sistemul sanitar romanesc.

Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle.

Romania are unul dintre cele mai proaste sisteme sanitare din Europa, iar alternativa privata nu acopera nici macar 10% din potentialii clienti, potrivit estimarilor Medlife. Conform datelor proprii, compania este lider pe piata serviciilor medicale private din Romania si detine 32% cota de piata in Bucuresti pe segmentul serviciilor oferite clientilor corporatii.

Medlife, cel mai mare operator de servicii medicale private de pe piata locala de profil activeaza in Romania din 1996.

Compania a reusit sa atraga in 2006 prima si cea mai mare investitie straina de calibru – IFC – divizia de investitii private a Bancii mondiale care a preluat 20% din MedLife.

Saptamana trecuta, actionarii, atat fondatorii cat si IFC, au vandut 36,25% din operatorul de servicii medicale pentru mai bine de 20 mil. euro catre SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, subsidiara a Grupului Societe Generale.

In urma tranzactiei, familia Marcu ramane cu 51% (dupa ce a vandut 29%), iar IFC cu 12,75% (dupa ce a vandut 7,25%).

Planul MedLife este sa atace segmentul corporate (clienti companii), astfel ca intr-un an si jumatate sa ajunga la o cota de piata de peste 50%, fata de 20-30% acum.

Ca parte a acestui program agresiv de extindere, MedLife va investi in patru clinici de mari dimensiuni, trei in Bucuresti si una in Cluj. Aceste noi unitati care necesita fiecare o investitie de peste 0,5 mil. euro vor aduce operatorului inca 2.000 de clienti noi in fiecare zi, astfel ca firma va ajunge la 4.500 de clienti pe zi. Aceste noi unitati care vor depasi 8.000 mp ar putea ca din 2011 sa aiba fiecare in componenta zone spitalicesti.

In prezent MedLife opereaza 4 clinici de mari dimensiuni, cinci laboratoare si 28 de centre medicale. In primele noua luni ale acestui an a avut o cifra de afaceri de 79 mil. lei (19 mil. euro), in crestere cu 44% fata de perioada similara a anului trecut. Pentru intregul an, compania estimeaza afaceri de 26 mil. euro.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.

  • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
  • Stirile zilei la Deustche Welle Romania pot fi citite aici.