Cele mai interesante comentarii postate pe site-ul www.hotnews.ro in perioada 7 noiembrie - 7 decembrie primesc premii! Utilizatorul Moucha este castigatorul premiului cel mare, un reader Kindle, oferit de Fundatia Friends for Friends, si a unui pachet de 2 carti de Nobel din partea Okian: "Cronica unei morti anuntate", de Gabriel Garcia Marquez si "Ma numesc Rosu", de Orhan Pamuk.

Comentariul, care a fost desemnat de juriu ca fiind cel mai bun, a fost postat la articolul cu titlul "Astronomii au descoperit doua gauri negre gigantice, cele mai mari observate vreodata":

"DAR, asa cum pe Terra ora este relativa, din cauza fusului orar, si este suficient sa precizezi ca "In Japonia in cursul diminetii s-a produs un cutremur..." fara sa fie nevoie sa spui ca in timpul acela la Bucuresti era noapte, asa este si cu spatiul cosmic.

Pe Terra se foloseste un sistem stationar de ora, astfel incat toti sa isi poata calcula timpul local, fireste, este vorba de UTC (sau GMT). Asa e si in spatiu - timpul local este dar de momentul curent pe Terra. Deci este suficient sa spui: "in timpul noptii o supernova a fost observata in galaxia X, aflata la 56 MAL de Terra". Evident, inseamna ca de fapt aceasta explozie a avut loc acum 56 de milioane de ani, dar cum nimic nu calatoreste mai repede ca lumina (o luam momentan asa, chiar daca descoperirile recente ar putea arunca un semn de intrebare asupra acesti afirmatii) inseamna ca desi acea supernova avusese loc acum 56 M ani, ea nu a influentat in nici un fel activitatea pe Terra. De abia din momentul trecerii informatiei (frontului de unda) putem vorbi de efect.

In final, totul este legat de relatia cauza-efect. Cum cauza (explozia, evenimentul) nu s-a propagat inca pana la Terra, nu putem inca vorbi de efecte aici. La fel si Betelgeuse - e posibil ca sa fi explodat acum 300 de ani, dar cum e la 600 de AL de noi, nu avem cum sa aflam acest lucru decat cand lumina ajunge la noi. Chiar daca am plasa un satelit la jumatatea distantei (fireste imposibil), cand el ar detecta supernova ar trimite informatiile catre Terra tot cu viteza luminii, deci frontul exploziei si informatia de la satelit ar calatori una langa alta, iar noi nu am castiga nici o secunda in plus.

In orice directie am privi cerul, lumina are urmatoarea proprietate (sau set de proprietati): cu cat distanta e mai mare, cu atat semnalul e mai slab (puterea unei unde electromagnetice scade cu patratul distantei, asa numitul FSPL), mai rosu (redshift dat de expansiunea Universului) si este mai vechi (ii ia mai mult timp luminii sa acopere distante mai mari).

Cu alte cuvinte, imaginea cerului este un fel de masina a timpului: cu cat detectam semnale mai slabe (mai apropiate de zgomotul de fond), cu atat vedem mai demult in timp (in trecut). De aceea astronomii au la dispozitie intreaga evolutie a Universului. Este probabil singura stiinta care are la dispozitie asa ceva - vede inapoi in timp."

Ceilalti patru castigatori ai pachetelor de carti de Nobel sunt urmatorii utilizatori:

Aurel Millea - "Calatoria elefantului", de Jose Saramago si "Opiniile unui clovn", de Heinrich Boll.

"FACEBOOK este cea mai mare reţea de "socializare" din lume, având peste 800 de milioane de utilizatori înregistraţi. Peste tot se tinde ca FACEBOOK să fie utilizat conform legilor locale ale fiecărei ţări, or în realitate FACEBOOK este o societate californiană care funcţionează după legislaţia Californiei (diferită chiar şi de cea americană). Aceasta înseamnă că tot ceea ce dvs plasaţi pe FACEBOOK va fi arhivat în mod LEGAL într-o bază de date enormă (fotografii, clipuri, conversaţii, discuţii, documente, texte etc.) şi păstrat acolo chiar dacă dvs le ştergeţi ! Şi, încă o dată, procedând astfel FACEBOOK este în perfectă legalitate ! Este ştiut că FACEBOOK este un site gratuit. Mă veţi întreba: de unde ia FACEBOOK banii pe care îi consumă pentru remunerarea celor angajaţi sau a colaboratorilor, pentru plata brevetelor pe care le înregistrează etc. Răspunsul este simplu: actualmente un număr foarte mare de firme cumpără dreptul de a consulta arhivele FACEBOOK, de unde pot obţine date care îi interesează. Chiar şi serviciile de apărare sau poliţia apelează la această arhivă în cursul anchetelor pe care le întreprind. Fiţi atenţi ! Greşelile dvs de tinereţe nu trebuie să devină imposibil de şters ! Evitaţi orice fel de poze compromiţătoare (cu alcool, ţigarete, droguri, fotografii tendenţioase, intime, vulgare etc.), insulte (căci acestea pot servi ca probe în justiţie), informaţii / date personale sau private, chiar în relaţiile cu prieteni apropiaţi... Cereţi totdeauna consimţământul persoanei a cărei poză o postaţi pe FACEBOOK ! Nimeni nu poate invoca necunoaşterea legii, nu puteţi spune în instanţă "nu am ştiut" ! În concluzie, folosiţi cum doriţi aceste informaţii. Cel puţin sunteţi prevenit ! De altfel, se poate pune şi întrebarea de principiu în legătură cu FACEBOOK: la ce foloseşte o asemenea exhibare a vieţii private? " comentariu postat la articolul Facebook admite ca a facut greseli mari, dar promite autoritatilor din SUA ca va garanta confidentialitatea datelor utilizatorilor.

obsCUR - "Iarna decanului", de Saul Bellow si "O zi din viata lui Ivan Denisovici", de Aleksandr Soljenitin.

"Cred ca e o confuzie intre campul gravitational si campul electromagnetic. Toate obiectele au camp gravitational. Inclusiv Marte, inclusiv Pamantul. Pamantul are in plus un camp electromagnetic datorat miezului topit. Campul electromagnetic al Pamantului protejeaza atmosfera de actiunea de erodare din cauza vantului solar si suprafata planetei de radiatiile electromagnetice de deasupra spectrului vizibil despre care stim ca sunt nocive (UV, raze X.. ) . Efectul acestui camp se observa foarte spectaculos sub forma aurorelor boreale. Marte nu are camp electromagnetic, la fel si luna de exemplu, din cauza ca au miezul solid. Asta face ca chiar daca marte ar avea atmosfera ar fi complet impropice vietii."comentariu postat la articolul Sofisticatul robot Curiosity este pregatit sa plece spre Marte, pentru a stabili daca planeta rosie ar fi putut gazdui viata.

Rares101 - "Diego & Frida", de CLEZIOJ. M.G. Le si "Baietii si alte povestiri", de Mario Vargas Llosa.

"Dl Sima si Dl Nicolescu confunda Quantitative Easing cu tiparirea de bani ce cauzeaza inflatia. Reamintesc celor 2 ca SUA a facut QE1 in oct 2008 prin TARP si QE2 acu 1 an. De atunci au trecut mai bine de 3 ani si inflatia a fost 2% pe an. Prima si singura tara care a facut QE inainte de asta a fost Japonia la inceputul anilor '90, si inflatia a fost foarte mica de atunci. Explicatia stiintifica de ce se intampla asta puteti citi si pe wikipedia la subiectul QE. Bancile in EU sunt intr-un proces de de-leveraging prin care trebuie sa vanda tot felul de active, in primul rand pt ca le scade valoarea (activelor) si in al doilea rand pt ca trebuie sa se conformeze cu basel 3 care incepe in 2012 unde tier 1 trebuie sa ajunga la cel putin 6% fata de 4% cat era pana acum. asta inseamna ca trebuie sa-si reduca active cu cel putin o treime numai ca sa se supuna regulilor basel 3. daca masa monetara scade statul trebuie sa o inlocuiasca printand moneda si cumparand active, altfel are loc descrestere economica sau deflatie. din QE se poate ajunge la inflatie doar daca bancile incep din nou sa faca leveraging dar noile reglementari internationale nu le mai permit lucrul asta ca in anii '80 sau '90. vezi:http://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing, http://en.wikipedia.org/wiki/Basel_3." comentariu postat la articolul Cristian Sima: Exista o singura sansa pentru salvarea euro: inflatia. Nu cred ca euro se va salva/ Luca Niculescu: Daca trece de criza, UE va fi reconstruita. Alegem acum intre integrare si dezintegrare .

Daniels22026 ** - "Pianista", de Elfriede Jelinek si "Pierdut in America", de Singer , Isaac Bashevis.

"Interesant subiectul. Magnetismul pe Marte este foarte slab si e remanent. In prezent, doar rocile martiene mai pastreaza dovada magnetismului disparut cu miliarde de ani in urma. Planeta a avut un magnetism puternic, ca al pamintului. Gravitatia si atmosfera nu sint dovezi ale magnetismului planetar, asa cum sugereaza "un oarecare".

In prezent se crede ca mecanismul magnetismului planetar consta in fluxul miezului feros al planetelor, ce se comporta ca un dinam.", comentariu postat la articolul Sofisticatul robot Curiosity este pregatit sa plece spre Marte, pentru a stabili daca planeta rosie ar fi putut gazdui viata.

Multumim tuturor comentatorilor HotNews.ro pentru mesajele interesante postate, Okian si Fundatiei Friends For Friends, mai cunoscuta prin programele sale Biblioteca de Inovatie, Superscrieri, Lobul Creativ sau Ciorne 1.0.

FFFF incurajeaza creativitatea practica si sustine inovatia si construieste instrumente si experiente unice, care sa permita Romaniei sa devina un brand care conteaza, al carui motor principal este creativitatea.

Nota:

* In regulamentul concursului s-a realizat o eroare de redactare, la punctul 4.2, numarul maxim de caractere admise pentru un comentariu fiind de 2500 de caractere si nu de 250 de caractere. Precizam ca aceasta nu a afectat in nici un fel activitatea de jurizare in vederea desemnarii comentariilor castigatoare.

**Conform art.6.1, din regulamentul concursului, daca in termen de 24 ore de la desemnarea unui castigator, nu se primeste un e-mail de raspuns cu datele de contact in vederea expedierii premiului, se va desemna un nou castigator