Europarlamentarul Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE responsabil pentru bugete, spune că "este o greșeală" poziția Guvernului Austriei prin veto bugetului pe termen lung al Uniunii Europene pentru epoca post-Brexit în cazul în care contribuţiile planificate ale statelor membre nu sunt reduse.

Siegfried MuresanFoto: Hotnews

Siegfried Mureșan afirmă că Uniunea Europeană va avea mai multe responsabilități în viitor, ca atare e firesc să aibă și un buget mai mare și că chiar Guvernul Austriei asteaptă ca Uniunea Europeană să facă mai multe pentru protecția mediului, combaterea schimbărilor de climă, gestionarea migrației și controlul frontierei externe.

"Pentru a putea face toate acestea Uniunea Europeană are nevoie de un buget corespunzător. Cel mai incorect lucru este să promitem oamenilor că Uniunea Europeană le va rezolva problemele și să nu dăm apoi Uniunii Europene instrumentele pentru a rezolva aceste probleme", a scris Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Austria şi alte ţări se vor opune prin veto bugetului pe termen lung al Uniunii Europene pentru epoca post-Brexit în cazul în care contribuţiile planificate ale statelor membre nu sunt reduse, a declarat sâmbătă cancelarul austriac Sebastian Kurz.

În timp ce Comisia Europeană vrea contribuţii de 1,11% din Venitul Naţional Brut (VNB), ţări mai conservatoare din punct de vedere fiscal precum Germania, Austria şi Olanda vor un procent de maximum 1%.

"Dacă va fi introdusă această propunere, nu o vom susţine, şi cred că nici alţi contributori neţi din UE", a afirmt Kurz la postul austriac de radio Oe1, făcând referire la grupul de ţări care plătesc la bugetul blocului comunitar mai mult decât primesc din finanţările UE. Totuşi, liderul conservator austriac a adăugat că negocierile sunt încă în desfăşurare. "Sper că ni se va prezenta o nouă propunere pe care să o putem accepta", a spus el.

Plecarea din UE a Marii Britanii, care era un contributor net, va duce la diminuarea bugetului comun, într-un moment în care au apărut noi priorităţi, aşa cum sunt migraţia şi schimbările climatice.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat un summit special al liderilor din UE pentru 20 februarie pentru a discuta despre viitorul buget comun pentru perioada 2021-2027. Michel are programate pentru săptămâna viitoare întâlniri cu 16 şefi de stat şi de guvern, inclusiv cu Kurz, pentru discuţii separate despre buget.