Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean a vorbit, la Bruxelles, despre aderarea deplină a României la spaţiul Schengen, spunând că sunt posibile ambele scenarii: fie să aderăm până la finalul acestui an şi cu frontierele terestre, fie să mai aşteptăm „foarte multă vreme”.

SchengenFoto: Dreamstime

Adina Vălean a spus, într-un interviu acordat News.ro, că nu știe să existe un calendar pentru aderarea deplină a României la spaţiul Schengen: „Ştiu că există ambiţia de a intra cât mai repede. Am văzut şi eu declaraţii care vorbesc despre un proces ireversibil, despre faptul că există speranţă, poate chiar sfârşitul anului”.

Care e scenariul optimist şi care este cel pesimist?

„Chestiunea cu Schengen este atât de subiectivă încât e greu să fii obiectiv. Pur şi simplu poate să fie un moment pe care nu îl cunoaştem încă, dar care va apărea şi va crea o breşă. La fel de bine se poate să existe o încăpăţânare, o opoziţie la aderarea noastră şi cu spaţiul terestru, care să dureze etern, deci e greu de spus”, a declarat comisarul european pentru Transporturi.

Întrebată dacă există riscul ca România să mai aștepte alţi 13 ani, de exemplu, pentru aderarea deplină la Schengen, Vălean a spus că, în teorie, totul este posibil.

„Dacă vă spun că da, îi necăjesc pe cetăţeni. În teorie, totul este posibil: se poate să intrăm anul acesta, se poate să mai aşteptăm foarte multă vreme. Nu ştim nici viitorul Schengen care va fi. Economic, ne-ar fi foarte util să avem şi Schengen-ul terestru, asta este clar. Şi nu numai economic, ci şi din punctul de vedere al impactului pe care o frontieră Schengen îl are în regiunea respectivă pentru locuitori. Trebuie insistat în continuare şi găsite soluţii politice pentru a rezolva Schengen-ul terestru. Pe de altă parte, trebuie să ne pregătim şi noi cumva aceste frontiere. Sunt lucruri care depind şi de noi: a avea condiţii foarte civilizate, a avea un sistem de coadă electronică, a încuraja parcări securizate cu toate facilităţile în zonă, astfel încât să nu se creeze o coadă la frontieră, introducerea documentelor electronice care să se verifice electronic. Toate aceste măsuri le-am văzut atunci când am făcut coridoarele verzi din timpul pandemiei, când se închiseseră toate graniţele între state, chiar şi cele Schengen”, a adăugat Adina Vălean.

România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. După repetate amânări și 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii pot călători liberi în statele din zona Schengen. Prima schimbare este că românii care călătoreasc în afara graniței, în state din Schengen, nu mai trebuie să treacă prin controlul de frontieră.

Austria nu cedează: „Ar fi greşit să stabilim o dată concretă pentru aderarea la Schengen și cu frontierele terestre”

La frontierele terestre, însă, controalele există în continuare pentru că Austria continuă să se opună aderării depline a României la Schengen.

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, marți, într-o conferință de presă susținută la Viena alături de Cătălin Predoiu, că în momentul de faţă „ar fi greşit” să fie stabilită o dată concretă pentru aderarea și cu frontierele terestre.

Gerhard Karner a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de ministrul român de Interne, în care a fost întrebat de ce mai are nevoie România pentru a intra în Schengen şi cu frontierele terestre.

  • „Vreau să vorbesc clar că într-adevăr nu am reproşat nimic în mod direct Bulgariei şi României. Acum un an şi jumătate am spus că un sistem care nu funcţionează nu poate fi extins. De aceea, am luat atunci acea decizie.

  • Bulgaria şi România sunt parteneri foarte importanţi pentru Austria atunci când este vorba despre punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen. Demersurile noastre au dat deja roade.
  • Probabil că ştiţi că directorul Frontex a anunţat deja operaţiuni sporite, chiar triplarea ofiţerilor Frontex în aceste ţări. Avem şi confirmarea Comisiei Europene că se vor investi mai multe fonduri în România şi Bulgaria în aceste scopuri şi sunt de părere că acesta este un pas foarte important”, a susținut ministrul austriac de Interne.
  • Gerhard Karner a mai susținut că Austria va colabora în continuare cu România și Bulgaria pentru îmbunătăţirea sistemului Schengen, în condițiile în care „știm cu toţii că există o mare presiune a migraţiei ilegale în Europa”.

    • „Aşadar, noi avem aici interese comune, am lansat demersuri comune tocmai pentru a întări acest sistem.
    • În prezent există şi alte ţări, membre ale Spaţiului Schengen, cu controale la frontierele terestre, pentru că noi, miniştrii de Interne, suntem responsabili pentru siguranţa cetăţenilor noştri. Există controale în Germania, Franţa şi în Austria.
    • Trebuie să facem tot posibilul pentru a remedia situaţia de securitate din Uniunea Europeană, pentru a garanta în continuare libertate de mişcare cetăţenilor noştri, dar cred că în momentul de faţă ar fi greşit să stabilim o dată concretă în acest sens”, a spus Gerhard Karner. (Foto: Dreamstime.com)