Liderii separatisti de la Tiraspol au sarbatorit in stil sovietic 20 de ani de la proclamarea unilaterala a independentei de Republica Moldova, in prezenta a numerosi oficiali rusi, relateaza Reuters.

Foto:

Tancurile au defilat pe artera centrala a capitalei auto-proclamatei republici, intr-un spectacol cu accente razboinice in care liderul separatist Igor Smirnov a laudat Rusia pentru faptul ca isi mentine trupele aici si a atacat "nationalistii fascisti" din Moldova.

Smirnov, care conduce acest teritoriu inca din 1990, de la separarea de Chisinau, a afirmat ca exemplul regiunii Kosovo si cel al provinciilor georgiene Osetia de Sud si Abhazia au aratat ca timpul a dat dreptate Transnistriei.

Ceremonia de joi a avut toate caracteristicile si fastul erei sovietice, la o scara mai mica.

Rusia felicita Transnistria

Federatia Rusa a felicitat in mod oficial Transnistria cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la constituirea formatiunii statale secesioniste in regiunea de Est a Republicii Moldova, ignorand pozitia guvernului de la Chisinau care a solicitat comunitatii internationale, printr-o declaratie speciala, sa se abtina de la astfel de actiuni, potrivit Info-Prim Neo.

Ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Valerii Kuzmin, a felicitat Transnistria, in numele ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu aceasta ocazie.

Pe langa politicienii rusi, la ceremonie au mai sosit o delegatie a Adunarii Dvorenilor din Rusia, delegatii oficiale din Osetia de Sud, Abhazia, Nagorno Karabah, reprezentanti ai guvernului regiunii Moscova, ai companiei Gazprom, o delegatie a Cazacimei Rusiei, delegatii ale oraselor infratite cu Tiraspolul, Marele Cneaz Gheorghii Mihailovici, Mitropolitul de Odesa si Ismail, Agafanghel si Mitropolitul Iustinian, scrie Timpul.md.

Ghimpu: Transnistria, o bataie a unui peste bolnav care a ajuns pe uscat

"Transnistria este ca o bataie a unui peste bolnav care a ajuns pe mal. Tot ceea ce este artificial moare odata, nu azi-maine, atunci poimaine. Lasa-i sa sarbatoreasca, dar peste 10 ani o sa vedem ce o sa faca coliba aceea a lui Lenin unde miroase a comunism", a declarat joi presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

"Posibil ca ambasadorii Ucrainei si Rusiei au mers in Transnistria pentru ca au cetateni de nationalitate ucraineana si rusa acolo. Nu este o sustinere a Transnistriei pentru ca noi cunoastem pozitia oficiala a Ucrainei si a Federatiei Ruse", a spus presedintele.

Placa turnanta pentru criminalitate

Analistii nu vad nicio solutie pentru rezolvarea problemei Transnistria, unul dintre cele patru conflicte inghetate ramase in urma dezintegrarii Uniunii Sovietice.

Rusofonii spun ca s-au separat de Moldova din cauza temerilor legate de o posibila uniune cu Romania. Fortele separatiste au purtat un scurt razboi cu Republica Moldova in 1992, soldat cu cativa morti.

Multi analisti occidentali considera ca micul teritoriu unde traiesc 600.000 de oameni a devenit o placa turnanta spre Europa pentru criminalitate, spalare de bani si trafic.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a cerut Rusiei de mai multe ori sa-si retraga cei 1.200 de soldati din regiune, dar 'fortele de pace' au ramas in Transnistria, in ciuda promisiunilor Moscovei.

In acelasi timp insa Moscova a aratat un interes redus fata de apelurile lui Smirnov legate de integrarea regiunii in Federatia Rusa si nu a raspuns nici apelurilor repetate de majorare a contingentului rus.