Mii de persoane s-au adunat luni seara la Sliema, in apropiere de La Valetta, cu lumanari in maini, pentru a aduce un omagiu ziaristei malteze Daphne Caruana Galizia, ucisa cu o zi in urma de explozia unei bombe care i-a distrus masina, scrie AFP.

Daphne Caruana GaliziaFoto: daphnecaruanagalizia.com

Daphne Caruana Galizia, la originea acuzatiilor de coruptie care au provocat alegerile anticipate din iunie, a fost asasinata luni, declansand un val de indignare in tara.

O puternica explozie i-a distrus masina cu care circula in apropiere de locuinta sa din Bidnija, in nordul insulei, aruncand carcasa calcinata a masinii pe un camp invecinat.

Intr-o conferinta de presa, premierul maltez, Joseph Muscat (centru-stanga), al carui anturaj a fost tinta unor violente atacuri ale lui Daphne Caruana Galizia, a denuntat un act "barbar" si a ordonat fortelor de ordine sa isi concentreze toate resursele pentru ca autorii sa fie adusi in fata justitiei.

"Ceea ce s-a intamplat astazi este inacceptabil la numeroase nivele. Astazi este o zi neagra pentru democratia noastra si pentru libertatea de expresie", a declarat el. "Nu voi avea liniste pana cand nu se face dreptate", a spus acesta.

In varsta de 53 de ani, Daphne Caruana Galizia a lucrat ca ziarist in presa malteza si era cunoscuta in special pentru blogul sau in care a dezvaluit mai multe afaceri de coruptie.

La inceputul lui iunie, Muscat a repurtat o larga victorie la alegerile anticipate convocate in urma unor scandaluri de coruptie in care erau implicati apropiati ai sai, dezvaluiri in care ziarista a jucat un rol central.

Michelle Muscat, sotia premierului, a fost acuzata ca are un cont deschis in Panama in care depunea, printre altele, mita primita din Azerbaidjan in schimbul autorizatiei pentru functionarea unei banci in Malta.

"Cea mai mare minciuna din istoria politica malteza", reactionat Muscat, promitand sa demisioneze daca acuzatiile din ancheta sunt dovedite.

"Escroci peste tot"

Dar nu a aplicat acelasi principiu pentru ministrul Energiei, Konrad Mizz, si pentru seful sau de cabinet, Keith Schembri, aflati in continuare in functii desi detin conturi secrete in Panama.

Jospeh Muscat, 43 de ani, si el fost ziarist, a ajuns la putere in 2013 pe baza unui program de centru-stanga, punand capat la 15 ani de domnie a Partidului Conservator.

Acesta se lauda cu o economie in plin boom si adoptarea casatoriilor gay in iulie, in aceasta tara foarte catolica cu 430.000 de locuitori, unde divortul a fost permis de-abia in 2011.

In ultimul text postat pe blog, cu o ora inainte de a muri, Daphne Caruana Galizia a repetat acuzatiile impotriva lui Schembri, pe care l-a calificat drept "escroc" care isi foloseste influenta pentru a se imbogati. "Sunt escroci peste tot unde privim, situatia este disperata", scria ea.

In primavara, Politico a desemnat-o pe Daphne Caruana Galizia in randul celor "28 de personalitati care fac Europa sa avanseze", descriind-o drept un "un WikiLeaks intreg intr-o singura femeie, in cruciada impotriva lipsei de transparenta si a coruptiei din Malta".