Președintele american Donald Trump a declarat luni că este de părere că Iranul se află în spatele celor două atacuri asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită, conform Mediafax care citează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Rezerva de petrol din Arabia Saudită a fost atacată. Avem motive să credem că știm cine este responsabil, dar vom aștepta să aflăm din partea Arabiei Saudite pe cine consideră vinovat de acest atac”, a transmis Donald Trump prin intemediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului.

De asemenea, președintele american a anunțat luni că „nu este o problemă” creșterea prețurilor petrolului în urma atacurilor din Arabia Saudită.

„Nu au crescut foarte mult și avem o rezervă de petrol strategică, masivă, din care putem lua. Alte țări pot deveni puțin mai generoase cu petrolul și readucem prețul la normal. Nu este o problemă”, a declarat Donald Trump.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a justificat luni, la Ankara, atacurile împotriva Arabiei Saudite revendicate de rebelii din Yemen, afirmând că aceştia "nu fac decât să se apere" de bombardamentele saudite, informează AFP.

"Yemenul este ţinta unor bombardamente zilnice (...). Poporul Yemenului a fost obligat să răspundă. Nu fac decât să se apere", a declarat Rohani la încheierea summitului dedicat situaţiei din Siria, la care a participat alături de omologul său rus, Vladimir Putin şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres.