Ministrul de externe al Italiei, Luigi Di Maio, a părăsit Mișcarea 5 Stele (M5S), informează RaiNews, citat de Rador. Recent, Di Maio şi-a acuzat partidul că subminează eforturile guvernului de la Roma de a sprijini Ucraina şi că slăbeşte astfel poziţia Italiei în cadrul UE.

Luigi Di MaioFoto: Riccardo De Luca - Update Images / Alamy / Alamy / Profimedia

„Astăzi am făcut o alegere dureroasă, pe care nu mi-am imaginat niciodată că va trebui să o fac. Astăzi, eu și alți colegi părăsim Mișcarea 5 Stele. Mulțumesc Mișcării 5 Stele pentru ceea ce mi-a dat, dar cred că a fost reciproc. De mâine nu va mai fi prima forță în Parlament”, a declarat ministrul de Externe, Luigi di Maio.

„De astăzi începe un nou drum și, pentru a face Italia să progreseze de la nord la sud, trebuie să adunăm persoanele cele mai talentate și cele mai capabile”, a mai spus Di Maio.

„Nu va fi loc de ură, suveranisme și populisme”, este epilogul ultimelor polemici cu Giuseppe Conte privind poziționarea Mișcării față de războiul din Ucraina. O separare care se transformă în divorț cu un nou nume pentru noua mișcare politică numită „Împreună pentru viitor” („Insieme per il futuro”). Două grupuri parlamentare, unul la Cameră și unul la Senat cu 39 de deputați și 11 senatori, în total 50 de semnături, care urmăresc să ajungă la 60.

Di Maio, așadar, va putea conta și pe o trupă numeroasă de reprezentanți ai guvernului: pe lângă el mai este și adeziunea ministrului adjunct la MEF, Laura Castelli, a subsecretarului pentru Afaceri Externe, Manlio Di Stefano, și al Ministerului Sănătății, Pierpaolo Sileri.

Înainte de anunțul oficial, într-o conferință de presă la hotelul Bernini Bristol din Roma, fostul lider politic al M5S a făcut o oprire la Palatul Quirinale pentru a se întâlni cu șeful statului, Sergio Mattarella. O întâlnire fixată de ceva vreme, nimic de-a face cu demisia din Mișcarea 5 Stele.

„Pentru a face Italia să progreseze de la nord la sud către provocările globale, trebuie să cumulăm persoanele cu cele mai mari talente și cu cele mai bune aptitudini”, a spus Di Maio, care a adăugat: „Experiențele, aptitudinile personale, trebuie să reprezinte o valoare adăugată pentru forțele politice”, opusul sloganurilor de acum câțiva ani ale celor din M5S.

Și, pe de altă parte, Di Maio clarifică: „M-am întrebat mult despre calea pe care a decis să o urmeze M5S: o cale de închidere, care privește spre trecut, care repetă greșelile trecutului. Nu am reușit să schimbăm, să inversăm cursul care ar fi trebuit să ne permită să ajungem la maturitate. Suntem ancorați în modele vechi. Era nevoie să fim deschiși la confruntare, să ascultăm criticile, dar nu a fost posibil”.

Dar discursul a început prin a explica cele mai importante motive ale „fracturii” în cadrul Mișcării 5 Stele: „În Parlament a avut loc un vot care conturează poziția Italiei și reafirmă apartenența acesteia la zona euro-atlantică” și nu se putea altfel pentru că nu este momentul „ambiguităților”, a declarat Luigi Di Maio în fața jurnaliştilor.

„În fața atrocităților pe care le comite Putin, nu puteam arăta incertitudini, trebuia neapărat să alegem de ce parte să ne poziționăm în istorie. În ultimele zile, s-a aprins o dezbatere tocmai pe marginea votului acestei moțiuni. O dezbatere născută din necesitatea de a clarifica unele declarații ale liderilor M5S. Putin încă bombardează în aceste minute. Nu ne permitem ambiguitatea”.

___