Polonia a inaugurat sâmbătă un canal pentru a ajunge în portul său Elblag din Marea Baltică, fără a trece prin apele teritoriale rusești, relatează AFP.

Andrzej DudaFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Până acum, pentru a ajunge în largul mării, bărcile care părăseau Elblag trebuiau să navigheze de-a lungul unei peninsule aparținând parțial Poloniei și parțial Rusiei și să solicite autorizație de trecere de la aceasta din urmă, pe care Varșovia vrea să o evite.

„Este vorba de deschiderea acestei căi, astfel încât să nu mai fie nevoie să cerem acordul unei țări care nu ne este prietenoasă”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda în cadrul unei ceremonii de inaugurare a canalului, amintind contextul invaziei rusești a Ucrainei.

Polonia, membră a UE și NATO, sprijină ferm Kievul.

Accesibilă pentru moment doar ambarcațiunilor mici, calea navigabilă deschisă de acest canal ar trebui să permită în cele din urmă accesul în Elblag, aflat la 25 de kilometri, pentru ambarcațiuni de 100 de metri lungime, 20 de metri lățime și un pescaj de 4,5 metri, potrivit Ministerului polonez al Infrastructurii.

Dragarea și dezvoltarea diferitelor infrastructuri de transport trebuie finalizate până în septembrie 2023, iar costul total al proiectului este estimat la aproximativ două miliarde de zloți (420 milioane EUR).

Proiectul a stârnit controverse, în special între susținătorii noii căi de acces la Marea Baltică și ecologiștii care au menționat riscuri pentru faună și floră care ar putea fi afectate de evoluția salinității apei din deltă.