Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat luni că va lansa o operațiune terestră în Siria, după o serie de raiduri aeriene asupra pozițiilor kurde din Siria și Irak și atacuri cu rachete pe teritoriul turc, potrivit AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Este exclus ca această operațiune să se limiteze la o operațiune aeriană”, a declarat liderul turc reporterilor care îl însoțesc la întoarcerea din Qatar, unde a asistat la deschiderea Cupei Mondiale de fotbal.

Erdogan amenință încă din luna mai cu lansarea unei noi operațiuni militare în nordul Siriei, iar atacul din 13 noiembrie de la Istanbul, pe care Ankara l-a atribuit imediat luptătorilor kurzi din PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și YPG (Unitățile de Protecție a Poporului), a precipitat evenimentele.

Forțele aeriene turce au lansat duminică o serie de raiduri care au vizat poziții ale PKK și YPG în nordul Irakului și în Siria, ucigând 37 de persoane, potrivit unui bilanț prezentat luni seara de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), care dispune de o rețea extinsă de contacte în Siria.

Mii de sirieni au asistat luni la funeraliile acestor victime, a constatat un corespondent AFP.

„Implorăm lumea și pe toți cei cărora le pasă de drepturile omului” să oprească atacurile Turciei „care ne vizează cu avioanele și dronele sale”, a pledat Chaabane, în vârstă de 58 de ani.

Atacul forțelor turce vine după o serie de atacuri cu rachete de pe teritoriul sirian care au făcut doi morți și aproape 30 de răniți în Turcia.

Un copil de cinci ani și o tânără profesoară din orașul Karkamis, situat la frontiera de sud-est a Turciei, au fost uciși luni dimineață de o rachetă venită din Siria, potrivit ministrului turc de interne Süleyman Soylu, care a anunțat un al treilea deces înainte de a-și retrage declarația.

„Îi vom face să plătească”

„Îi vom face să plătească pe cei care ne deranjează pe teritoriul nostru”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, referindu-se la „consultările” în curs de desfășurare pentru a decide asupra „puterii care va fi angajată de forțele noastre terestre”.

Între 2016 și 2019, Turcia a desfășurat trei operațiuni majore în nordul Siriei împotriva milițiilor și organizațiilor kurde. Ankara repetă că dorește să creeze o „zonă de securitate” de 30 km lățime de-a lungul frontierei sale sudice.

După raidurile inițiale de duminică, armata turcă a lansat luni noi lovituri în apropiere de Kobane (nordul Siriei), a declarat un purtător de cuvânt al Forțelor Democratice Siriene (FDS), a căror principală componentă este gruparea kurdă YPG. Aceste informații au fost confirmate de OSDH.

Unul dintre aceste raiduri a vizat o poziție a forțelor regimului sirian, potrivit FDS.

Un schimb de focuri de artilerie între forțele turce susținute de auxiliari sirieni și FDS a izbucnit, de asemenea, după ce au fost trase rachete împotriva orașului turc Karkamis, potrivit unui corespondent AFP.

Președintele Erdogan a salutat primele efecte ale raidurilor turcești, efectuate cu ajutorul a „70 de avioane și drone”.

Erdogan a declarat că nu a avut „nicio discuție” cu președintele american Joe Biden și cu președintele rus Vladimir Putin despre această operațiune.

SUA sprijină YPG în nordul Siriei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, iar Rusia sprijină milițiile pro-regim în aceeași regiune.

Luni, guvernul german a cerut Turciei să acționeze „în conformitate cu dreptul internațional”.

„Acest lucru implică în special faptul că civilii trebuie să fie protejați”, a insistat Berlinul, exprimându-și „extrema îngrijorare”.

La Ankara și la Istanbul, câteva zeci de manifestanți care se opun raidurilor turcești în Siria și Irak au fost arestați luni seară în timp ce se adunau la apelul partidului prokurd HDP, au constatat jurnaliștii AFP.