Emisarul special al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev, a vorbit pentru agenţia RIA despre apropierea dintre Turcia şi Siria, citează Rador.

Bombardament in SiriaFoto: AFP / AFP / Profimedia

Aleksandr Lavrentiev a precizat că Rusia este pregătită să medieze iniţierea unor discuţii la diverse niveluri între Siria şi Rusia.

Emisarul special al preşedintelui Putin în Siria a adăugat: „Bineînţeles, suntem pregătiţi să acordăm tot sprijinul posibil, să mediem iniţierea unor discuţii la diverse niveluri. În cazul în care ambele părţi vor dori acest lucru, cred că Moscova va fi pregătită să ofere o platformă de discuţii.”, citează Cumhuriyet.

„Serviciile de intelligence discută în mod regulat”

Lavrentiev consideră că şefii serviciilor secrete din Turcia şi Siria trebuie să continue să se întâlnească, în ciuda faptului că tensiunea a escaladat, şi atrage atenţia că apropierea dintre Turcia şi Siria reprezintă o prioritate pentru Putin.

Emisarul rus a continuat: „Întâlnirile şi discuţiile dintre şefii serviciilor secrete din cele două ţări se desfăşoară în mod regulat.”

De asemenea, Lavrentiev a relatat că nu au primit nicio garanţie din partea Turciei că nu va lansa o operaţiune terestră în Siria şi a adăugat: „Şi nici nu există vreun indiciu că vor avea reţineri în a lansa această operaţiune.”

Întrebat despre posibilitatea unei întâlniri cu preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, preşedintele Erdoğan a răspuns: „Este posibilă, în politică nu există supărare. În final, se fac progrese când sunt cele mai prielnice condiţii.”

Președintele Tayyip Erdogan a declarat miercuri că operațiunile aeriene ale Turciei împotriva milițiilor kurde din nordul Siriei sunt doar începutul și că va lansa o operațiune terestră acolo când va fi momentul potrivit, transmite Reuters.

El a declarat că Turcia este mai hotărâtă ca niciodată să își protejeze granița sudică cu un „coridor de securitate", asigurând în același timp integritatea teritorială atât a Siriei, cât și a Irakului, unde a desfășurat, de asemenea, operațiuni împotriva militanților kurzi.

Ankara a lansat operațiunile aeriene la sfârșitul săptămânii trecute, afirmând că este vorba de represalii la un atentat cu bombă comis la Istanbul cu o săptămână mai devreme, soldat cu șase morți, pe care autoritățile l-au atribuit YPG. Nimeni nu a revendicat responsabilitatea, iar PKK și YPG au negat implicarea.