Guvernul ungar va reține „profiturile suplimentare" pe care grupul MOL le va face din vânzările de carburanți, a declarat miercuri premierul Viktor Orban pe Facebook, la o zi după ce guvernul său a eliminat plafonarea prețurilor la carburanții auto, pe fondul penuriei de benzină și motorină, transmite Reuters.

Premierul Ungariei, Viktor OrbanFoto: BART MAAT / AFP / Profimedia

"În ultimele zile, sancțiunile petroliere de la Bruxelles au intrat în vigoare și s-a întâmplat ceea ce ne era teamă că o să se întâmple. De acum încolo există prețuri de sancțiuni la benzină în întreaga Europă", a spus Orban, adăugând că în Ungaria guvernul va lua profiturile suplimentare generate de această situație și le va redirecționa către bugetul de stat.

Situaţia aprovizionării cu combustibili este „critică” în Ungaria, unde cererea a crescut vertiginos, iar achizițiile pe fond de panică a dus la un deficit de ofertă pe piaţă, a afirmat marţi MOL, adăugând că singura soluţie este crearea condiţiilor pentru creşterea importurilor.

Furnizorii străini au redus livrările de combustibili către Ungaria de când guvernul a plafonat preţul benzinei şi al motorinei la 480 de forinţi (1,22 dolari) pe litru, în urmă cu un an.