„Am transmis un mesaj clar Turciei și Ungariei că vrem să aderăm la NATO împreună cu Suedia”, a declarat prim-ministrul finlandez Sanna Marin în discursul susținut la Conferința de Securitate de la Munchen, relatează cotidianul turc Sabah, citat de Rador.

Sanna MarinFoto: Stringer / Sputnik / Profimedia Images

Premierul finlandez Sanna Marin, care a participat la cea de a 56-a Conferință de Securitate care a avut loc la München, în Germania, a făcut o serie de declarații cu privire la aderarea la NATO a țării sale și a Suediei.

Precizând că Finlanda și Suedia își mențin hotărârea de a adera la NATO în același timp, în ciuda opoziției Turciei față de candidatura Suediei, Marin a spus:

  • „Am trimis un semnal și un mesaj clar Turciei și Ungariei că vrem să aderăm la NATO împreună cu Suedia. Este un subiect care interesează pe toată lumea. Vrem să aderăm la NATO în același timp cu Suedia. Nu doar pentru că suntem vecini și parteneri buni, ci și în virtutea unor situații concrete precum planul de securitate al NATO".

De ce blochează Turcia aderarea celor două țări nordice la NATO

După decenii de neutralitate, cele două țări nordice și-au depus oficial cererile de aderare la NATO în luna mai a anului trecut, la mai puțin de 3 luni de la începerea invaziei rusești în Ucraina. În luna iulie, Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO, acestea trebuind ratificate de către toate statele membre.

Deocamdată doar Ungaria și Turcia nu au făcut acest lucru, însă premierul ungar Viktor Orban a dat asigurări că parlamentul de la Budapesta va da unda verde celor două țări.

Turcia în schimb a respins intrarea statelor nordice în alianță, cerând în special Suediei să extrădeze persoane ce au legături cu militanții kurzi sau rețeaua clericului Fethullah Gülen, pe care Ankara le cataloghează drept „teroriști”.

Însă, la sfârșitul lunii ianuarie, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnalat că Ankara ar putea ratifica aderarea Finlandei dacă aceasta va fi analizată separat, respingând însă virulent intrarea Suediei în NATO după un protest ce a avut loc la Stockholm și în timpul căruia a fost ars un exemplar al Coranului.

Concret, tensiunile dintre Suedia și Turcia au escaladat în urma gestului provocator al unui politician de extremă-dreapta, Rasmus Paludan, liderul Partidului danez Stram Kurs (Linia Dură), care a ars un exemplar al Coranului în fața ambasadei Turciei la Stockholm. Iar în urma acestui incident, Erdogan a declarat că Turcia ar putea aproba aderarea Finlandei la NATO înaintea Suediei.

Citește și: