Alexis Tsipras, vocalul politician grec de stânga care a luat cu asalt puterea de la Atena în 2015 cu ajutorul unui program electoral împotriva austerității, a anunțat joi că își dă demisia din funcția partidului Syriza după 15 ani în fruntea sa, relatează Reuters.

Alexis Tsipras a fost seful Syriza timp de 15 aniFoto: SPYROS BAKALIS / AFP / Profimedia

În perioada de vârf a crizei economice ce a urmat în Grecia după marea recesiune globală Tsipras s-a urcat pe valul resentimentelor față de partidele tradiționale ale țării pentru a deveni primul premier de stânga de la Atena.

Tsipras și ministrul său de finanțe de la momentul respectiv, Yanis Varoufakis, au devenit nume cunoscute în întreaga Europă și o bună parte din restul lumii datorită opoziției față de măsurile dureroase de austeritate, impuse pentru a salva economia țării de la faliment.

Însă după o despărțire furtunoasă între cei doi, Syriza a pierdut următoarele alegeri parlamentare în fața partidului Noua Democrație al conservatorului Kyriakos Mitsotakis, iar la noul scrutin legislativ de duminica aceasta a obținut doar 17,8% din voturi.

Noua Democrație a lui Mitsotakis a câștigat autoritar alegerile parlamentare, cu 40,5% din voturile exprimate, în pofida accidentului feroviar care a zguduit Grecia la începutul lunii aprilie și a declanșat un val de critici la adresa autorităților.

„A venit timpul să începem un nou ciclu. Rezultatul negativ de la alegeri poate - și trebuie - să devină începutul acestui ciclu”, a declarat Tsipras într-un discurs televizat. El a precizat de asemenea că nu va mai candida pentru șefia partidului.

Membrii Syriza ar fi fost luați prin surprindere de demisia lui Tsipras

O sursă din cadrul Syriza a catalogat demisia lui Tsipras drept „neașteptată”, afirmând însă că este decizia corectă „pentru reformarea partidului și propria sa moștenire”.

Când a fost ales în funcția de premier al Greciei la vârsta de 40 de ani Tsipras, de profesie inginer și un fost membru al tineretului comunist, a devenit unul dintre cei mai tineri șefi de stat din lume.

La scurt timp după ce a depus jurământul el a criticat vocal măsurile de austeritate și programele de bailout ale Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional, despre care a afirmat că au declanșat o criză umanitară în Grecia.

Însă după mai multe luni de dispute aprinse cu celelalte țări din zona euro, mai ales Germania, el a fost forțat în iunie 2015 să impună măsuri de control asupra capitalurilor.

O lună mai târziu Tsipras și Syriza au câștigat un referendum în care i-au îndemnat pe greci să respingă un nou bailout oferit de partenerii internaționali, însă după încă o lună el a făcut o piruetă de 180 de grade și a acceptat un program de măsuri și mai dure.

„Sunt mândru de tot ceea ce s-a întâmplat. Această călătorie dificilă a avut compromisuri și decizii dificile, răni și oboseală, dar a fost o călătorie care și-a lăsat amprenta pe istorie”, a declarat joi Alexis Tsipras.