Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat miercuri scuze după ce fostul preşedinte al Camerei Comunelor a elogiat un veteran nazist în timpul unei sesiuni la care a fost prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trudeau a spus că regretă în mod special situaţia jenantă în care a fost pus astfel Zelenski. „A fost o greşeală profund stânjenitoare pentru parlament şi pentru Canada. Toţi cei care am fost aici în Cameră vineri regretăm profund că am stat şi aplaudat, chiar dacă nu cunoşteam contextul”, a declarat premierul Justin Trudeau în faţa presei, potrivit agențiilor Reuters și Agerpres.

Fostul preşedinte al Camerei Comunelor din Canada, Anthony Rota, l-a întâmpinat vineri în parlament pe veteranul nazist Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, şi l-a prezentat ca pe un „un erou ucrainean şi un erou canadian” care a luptat „pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor”.

Anthony Rota nu ştia însă că respectivul veteran a luptat în trupele SS, responsabile pentru crime împotriva umanităţii în al Doilea Război Mondial.

Politicianul canadian a transmis apoi scuze pentru cele întâmplate, a preluat asupra sa întreaga responsabilitate a incidentului şi a demisionat.

Rusia a profitat de acest incident pentru a-şi susţine teza conform căreia războiul din Ucraina trebuie să conducă la „denazificarea” acestei ţări, idee pe care Kievul şi Occidentul o consideră lipsită de fundament.

Citește pe acest subiect:

Zelenski la Ottawa: O invitaţie controversată pune guvernul canadian într-o situaţie incomodă

Scandalul canadian care dă apă la moară discursului lui Putin. Președintelui Camerei Comunelor i se cere demisia

Rusia amenință că „acțiunile ostile” ale Canadei nu vor rămâne fără răspuns

Președintele Parlamentului canadian demisionează după omagiul adus unui fost soldat nazist

Polonia vrea să ceară extrădarea din Canada a veteranului ucrainean Iaroslav Hunka

Kremlinul cere la rândul său judecarea veteranului ucrainean Iaroslav Hunka, aplaudat în Parlamentul Canadei. „E clar că e vorba de un nazist”