Guvernul Italiei a înaintat un proiect de lege care ar viza îmbunătățirea securității publice, inclusiv prin pedepse potențial mai dure pentru femeile infractoare care sunt însărcinate sau au copii foarte mici, ca parte a campaniei sale împotriva hoților de buzunare străini din mijloacele de transport în comun, relatează Reuters.

femeie insarcinataFoto: Alex Segre / Alamy / Alamy / Profimedia

Coaliția partidului Liga a cerut de multă vreme abrogarea unei reguli care previne trimiterea femeilor însărcinate sau care au copii direct la închisoare dacă sunt prinse furând.

„Aceasta este o bătălie a Ligii pe care stânga a blocat-o în ultimele luni”, a scris liderul și vicepremierul Ligii Matteo Salvini pe Facebook.

Potrivit propunerii, judecătorilor li se va permite să dispună încarcerarea unor astfel de hoațe, mai ales dacă sunt recidiviste, dar nu vor fi obligați să facă acest lucru, a declarat ministrul de interne Matteo Piantedosi într-o conferință de presă.

„Acest lucru are ca scop evitarea utilizării statutului de maternitate ca scutire pentru comiterea unei infracțiuni”, a spus ministrul.

Mișcarea guvernului a atras critici puternice din partea opoziției. Într-o declarație, Alianța Verde-Stânga (AVS) a numit-o un „abuz împotriva femeilor însărcinate și a copiilor lor... care sunt fără vină”.

Măsura a fost inclusă într-un proiect de lege guvernamental supus aprobării de către ambele camere ale parlamentului înainte de a deveni lege.

Proiectul de lege vizează, de asemenea, activiștii de mediu care blochează autostrăzile și străzile pentru a cere măsuri împotriva schimbărilor climatice, provocând nemulțumirea șoferilor.