Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sărbătorit o „nouă eră de putere spaţială” cu oamenii de ştiinţă şi cu familia sa după plasarea pe orbită a unui satelit spion, au anunţat vineri media de stat, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Kim Jong Un alaturi de oficiali ai NATA, agentia spatiala a Coreei de NordFoto: KCNA via KNS / Associated Press / Profimedia Images

După două eşecuri în mai şi în august, o rachetă a decolat marţi din Coreea de Nord şi a plasat pe orbită satelitul de observaţie militar Malligyong-1, potrivit media nord-coreene. Coreea de Sud a confirmat joi că plasarea pe orbită a reuşit, după ce a raportat și ea lansarea satelitului marți.

Lansarea este „o exercitare deplină a dreptului la autoapărare”, a declarat Kim Jong Un în cursul unei vizite la agenţia spaţială naţională, potrivit agenţiei de presă oficiale nord-coreene. Satelitul spion va contribui la protejarea Nordului de „mişcări periculoase şi agresive ale forţelor ostile” şi va deschide calea "unei noi ere de putere spaţială" în ţară, a declarat el.

În imaginile difuzate de Phenian poate fi văzut numărul unu nord-coreean elogiindu-i pe oamenii de ştiinţă şi colaboratorii agenţiei spaţiale, redenumită recent Administraţia naţională pentru tehnologii aerospaţiale (NATA în engleză), însoţit de fiica sa Ju Ae.

Îmbrăcat într-o haină de piele neagră, Kim Jong Un, zâmbitor, îi salută pe angajaţii în uniformă, care la rândul lor îi aplaudă cu entuziasm pe liderul nord-coreean şi pe fiica sa. Media de stat au publicat imagini cu Kim Jong Un la o recepţie cu angajaţi ai NATA, înalţi responsabili militari şi politici, precum şi fiica şi soţia sa Ri Sol Ju.

Kim Jong Un, flancat de oficiali și membri ai familiei în tricouri cu „NATA”

Familia liderului nord-coreean şi alţi participanţi poartă tricouri cu înscrisul NATA în engleză. Toţi participanţii „au aplaudat cu entuziasm şi şi-au exprimat mulţumirile” faţă de Kim Jong Un, a precizat KCNA.

FOTO: KCNA via KNS / AP / Profimedia

După lansare, Seulul a suspendat parţial miercuri un acord militar încheiat în 2018 cu Coreea de Nord pentru prevenirea incidentelor armate la frontiera intercoreeană şi a desfăşurat imediat „mijloace de supraveghere şi de recunoaştere” la frontiera comună.

Ministerul Apărării nord-coreean a calificat măsurile luate de Seul drept „imprudente” şi a anunţat că suspendă la rândul său acordul, în integralitatea sa.

Experţii estimează că plasarea pe orbită a unui satelit spion funcţional ar ameliora capacităţile de intelligence ale Phenianului şi ar furniza date cruciale în caz de conflict militar, notează AFP.