Președintele brazilian Lula a confirmat sâmbătă, la Dubai, că țara sa se va alătura OPEC+, cu scopul de a „convinge principalele țări producătoare de petrol” să se pregătească pentru o tranziție energetică „fără combustibili fosili”, potrivit AFP.

Luiz Inacio Lula da SilvaFoto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Invitația Braziliei a fost anunțată joi, în cadrul unei reuniuni a OPEC+, alianța formată din cei 13 membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și zece țări partenere, printre care și Rusia. Aderarea urmează să aibă loc în ianuarie.

„Toată lumea a fost speriată de ideea ca Brazilia să se alăture OPEC (...) Dar Brazilia nu se va alătura OPEC. Brazilia se va alătura OPEC+”, a declarat Luiz Inacio Lula da Silva la Dubai, în timpul unei mese rotunde la COP28, conferința ONU privind clima.

„Este ca atunci când sunt invitat să iau parte la G7. Mă duc și ascult. Vorbesc doar după ce au luat o decizie. Eu nu decid nimic”, a adăugat șeful statului brazilian. În luna mai a anului trecut, Lula a fost invitat să participe la summitul G7 din Japonia.

Vineri, președintele companiei braziliene Petrobras, Jean Paul Prates, a declarat că Brazilia ar trebui să se alăture OPEC+ în calitate de „observator”, excluzând posibilitatea ca țara sa să se alăture cotelor de producție stabilite de organizație.

Dar Lula intenționează în continuare să joace un rol în dezbaterile privind tranziția energetică. „Este important să participăm la OPEC, pentru că trebuie să convingem principalele țări producătoare de petrol că trebuie să se pregătească pentru sfârșitul combustibililor fosili”, a spus el.

Brazilia este cel mai mare producător de petrol din America Latină, cu rezerve vaste în zăcămintele offshore pre-saline.

Potrivit datelor grupului Argus, producția de țiței în septembrie a fost de 3,7 milioane de barili pe zi, o creștere de aproape 17% față de anul precedent și „un nivel record”.

Lula se prezintă la COP28 ca un campion al luptei împotriva încălzirii globale, lăudându-se cu o reducere majoră a defrișărilor în Amazonia de la revenirea sa la putere în ianuarie.

Dar el a fost, de asemenea, criticat pentru un proiect de explorare petrolier al companiei de stat Petrobras în apropierea gurii Amazonului.