Șansele de a fi ucis în închisoare sunt 50%-50%, „ori voi fi ucis, ori nu voi fi ucis”, declara Alexei Navalnîi, într-un interviu pentru New York Times, în 2021, întrebat care este probabilitatea de a fi omorât în timpul detenției.

Alexei Navalnîi în timpul unei audieri Foto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„După cum știm acum, ucigașii FSB au început să mă urmărească în călătoriile mele prin țară a doua zi după ce am făcut publice planurile mele de a candida la președinție.

A fost aceasta o mișcare inteligentă? Serios, să ordoni serviciilor de securitate să-ți omoare adversarul politic cu o armă chimică? Dar Putin a făcut asta pentru că este stăpânit de propriile temeri și idei”, spunea disidentul rus la vremea respectivă, calificându-l pe liderul de la Kremlin drept „o persoană care și-a pierdut mințile.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, cel care a dezvăluit corupția uriașă din jurul lui Vladimir Putin și un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri penitenciarul în care acesta era încarcerat, conform Reuters.

În decembrie, Navalnîi - în vârstă de 47 de ani - fusese transferat în colonia penală „Lupul Polar”, considerată una dintre cele mai dure din Rusia, majoritatea deținuților de acolo fiind condamnați pentru omor sau infracțiuni deosebit de grave.

În 2020, Alexeei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic de tip noviciok, o substanţă concepută în perioada sovietică în scopuri militare şi folosită deja împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în 2018, în Anglia.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău în avion, fiind transferat într-un spital din Germania unde a fost în comă indusă peste o săptămână.

Ulterior, el s-a întors în Rusia.