Ambasadorul Israelului la Națiunile Unite a denunțat luni cu vehemență cererea palestiniană de aderare la organizația internațională, chiar în momentul în care Consiliul de Securitate a început să examineze în mod oficial acest demers extrem de improbabil, potrivit AFP.

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad ErdanFoto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

„Consiliul de Securitate discută în prezent despre recunoașterea unui stat palestinian”, a declarat Gilad Erdan de la tribuna Adunării Generale, argumentând că acceptarea acestei cereri ar fi „cea mai abominabilă recompensă pentru cele mai abominabile crime”.

Simpla luare în considerare a acestei solicitări este „deja o victorie” pentru cei care au comis și au sprijinit atacurile fără precedent ale Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie, a adăugat el. „Care este următorul pas, luarea în considerare a aderării la ONU pentru Statul Islamic?”.

În opinia sa, acordarea statutului de stat palestinienilor este contrară ideii de a „ajunge la o soluție durabilă” a conflictului la masa negocierilor, negocieri care sunt în impas de un deceniu.

Statut de observator nemembru

Guvernul israelian se opune soluției celor două state, preconizată de marea majoritate a comunității internaționale, inclusiv de Statele Unite.

Palestinienii au „statut de observator nemembru” din 2012. Săptămâna trecută, ei au relansat oficial o cerere care datează din 2011 pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU.

Opoziția SUA

Consiliul de Securitate s-a reunit luni pentru a iniția procesul de revizuire.

Pentru ca cererea să fie acceptată, este nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puțin 9 voturi în favoarea sa, fără veto din partea unui membru permanent), urmată de un vot cu majoritate de două treimi în Adunarea Generală.

Însă observatorii se îndoiesc că inițiativa va trece de etapa Consiliului din cauza poziției Statelor Unite, care s-au opus în 2011.

„Poziția noastră nu s-a schimbat”, a insistat luni adjunctul ambasadorului american Robert Wood, repetând că recunoașterea unui stat palestinian ar trebui să aibă loc în cadrul unui acord cu Israelul, nu la ONU.

Săptămâna trecută, el a subliniat că Statele Unite sunt „constrânse de legislația americană”, care prevede că „dacă Consiliul de Securitate aprobă aderarea unui stat palestinian în afara unui acord bilateral”, finanțarea ONU ar trebui „întreruptă”.

„Tot ceea ce ce cerem este să ne ocupăm locul care ni se cuvine în cadrul comunității națiunilor”, a pledat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour, care speră într-un vot al Consiliului de Securitate la 18 aprilie.