Într-un avertisment clar adresat Beijingului, Joe Biden s-a angajat joi să apere Filipine în cazul unui „atac” în Marea Chinei de Sud, în cadrul unui summit fără precedent cu liderii japonezi și filipinezi, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Președintele american a declarat că „orice atac asupra unui avion, a unei nave sau a forțelor armate filipineze în Marea Chinei de Sud ar declanșa punerea în aplicare a tratatului de apărare reciprocă” care leagă Washingtonul de Manila.

El s-a aflat alături de președintele filipinez Ferdinand Marcos și de premierul Fumio Kishida, invitați la un summit trilateral fără precedent la Casa Albă, pe fondul unei serii de incidente în care este implicată China în această zonă maritimă extrem de sensibilă.

„Angajamentul Statelor Unite față de securitatea Japoniei și a Filipinelor este de nezdruncinat”, a declarat democratul în vârstă de 81 de ani.

El s-a referit la obiectivul comun al unei zone Asia-Pacific „liberă, deschisă, prosperă și sigură”, expresie devenită uzuală în Statele Unite pentru a se referi la proiectele considerate periculoase și agresive de către China.

Este puțin probabil ca China să aprecieze aceste comentarii, oricât de indirecte ar fi ele.

Autoritățile chineze au reacționat deja puternic la anunțul de miercuri privind intensificarea cooperării militare între Statele Unite și Japonia.

„Statele Unite și Japonia, ignorând preocupările serioase ale Chinei, au defăimat și au atacat China în legătură cu Taiwanul și cu problemele maritime”, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Președintele american îl primise deja miercuri pe Fumio Kishida pentru o fastuoasă vizită de stat, preludiu la această întâlnire trilaterală cu Ferdinand Marcos.