Donald Trump a instrumentat un „complot” pentru a „truca” alegerile prezidențiale din 2016, cumpărând tăcerea unei foste vedete porno în legătură cu o relație sexuală, au acuzat luni procurorii din procesul istoric al fostului președinte american, potrivit AFP.

Donald Trump, în instanțăFoto: Jabin Botsford / UPI / Profimedia

Prezentând acuzațiile juriului în deschiderea procesului, acuzarea a expus imediat miza cazului.

„Este vorba de fraudă electorală, pur și simplu”

Donald Trump „a orchestrat o conspirație infracțională pentru a frauda alegerile prezidențiale din 2016” și apoi „a mințit în documente contabile, de nenumărate ori” pentru a „acoperi acest lucru”, a acuzat unul dintre procurorii din Manhattan, Matthew Colangelo, sub ochii miliardarului republican și ai celor 12 jurați care vor decide soarta sa judiciară.

Donald Trump este judecat pentru 34 de falsificări de documente contabile ale companiei sale, Trump Organization. „Este vorba de fraudă electorală, pur și simplu”, a afirmat procurorul, în timp ce Donald Trump privea drept înainte.

Potrivit acuzării, aceste falsificări au permis să fie ascunsă apoi, sub pretextul unor „taxe juridice”, plata de către fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, a 130.000 de dolari către fosta actriță Stormy Daniels, chiar înainte de alegerile din 2016 care l-au trimis pe miliardarul republican la Casa Albă.

Banii fuseseră folosiți pentru a cumpăra tăcerea actriței în legătură cu o relație sexuală avută cu zece ani înainte cu miliardarul republican, pe vremea când acesta era căsătorit cu soția sa Melania. Donald Trump a negat întotdeauna orice relație cu Stormy Daniels.

„O zi tristă”...

„Unde este infracțiunea în tot ceea ce v-a fost descris?”, a întrebat avocatul lui Donald Trump, Todd Blanche, ca răspuns la acuzații.

Calificând acuzațiile drept „bucăți de hârtie, nimic altceva”, el a dat asigurări că „președintele Trump nu a avut nimic de-a face cu aceste 34 de hârtii, în afară de faptul că le-a semnat în timp ce se afla la Casa Albă, în timp ce conducea țara”: „Asta nu este o infracțiune”.

„Lăsați-mă să vă spun ceva”, a continuat Todd Blanche. „Nu este nimic ilegal în a încerca să influențezi o alegere. Se numește democrație”. În opinia sa, Donald Trump este „total nevinovat”.

Candidatul republican la alegerile prezidențiale din noiembrie sosise în sala de judecată denunțând, ca de obicei, „o vânătoare de vrăjitoare” și o operațiune politică desfășurată de la Casa Albă.

„Este o zi foarte, foarte, foarte tristă pentru America”, a declarat el înainte de a intra în sala de judecată.

Cazul îl amenință pe Donald Trump cu o condamnare și o posibilă pedeapsă cu închisoarea, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, când visează să își ia revanșa în fața lui Joe Biden.

În cadrul procesului, acuzarea intenționează să demonstreze că Donald Trump a folosit manevre frauduloase pentru a ascunde informații alegătorilor cu câteva zile înainte de vot și de victoria sa la limită în fața lui Hillary Clinton.

Se așteaptă ca mai mulți martori să dezvăluie mecanismele interne ale campaniei și modul în care alte acuzații jenante au fost mușamalizate datorită complicității unui tabloid american care a cumpărat informațiile pentru a nu le publica.

Ce va aduce nou Michael Cohen?

Jurații vor fi confruntați cu mărturiile lui Stormy Daniels și ale fostului avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, care a devenit unul dintre cei mai mari dușmani ai acestuia. Cohen a fost cel care a plătit-o pe actriță - la cererea șefului său, insistă el - din banii săi și a fost deja condamnat în acest caz.

Apărarea intenționează să atace credibilitatea acestui martor, care a fost, de asemenea, condamnat pentru minciună în fața Congresului.

Donald Trump denunță un caz gol și o persecuție politică și lansează invective la adresa judecătorului Juan Merchan și a procurorului Alvin Bragg. Procurorii i-au cerut, de asemenea, judecătorului să îl sancționeze pentru încălcarea interdicției de a ataca martorii și jurații, o chestiune care va fi dezbătută marți.