Astăzi avem la încălzire o problemă renumită pentru victimele pe care le lasă în urmă: se spune că opt, nouă persoane din zece răspund greșit. Sună așa: Ion se uită la Maria și Maria se uită la George (erata, initial se scria Maria se uita la Ion) Ion e însurat și George e burlac. Există printre cei trei vreo persoană căsătorită care se uită la una necăsătorită?

Provocarea de logica a saptamaniiFoto: Hotnews

ÎnTrei dinți din față chitește un personaj: „Nici nu știi câte paturi zac nevalorificate în București – cui nu-i moare o soacră, o tanti și rămâne pătucul gol și trist, ca o ramă din care a căzut tabloul și e păcat să dorm eu pe jos, nu?” Soacra lui Gogu însă nu lasă pătucul gol și trist, ci pune sub cheie cămara. Așa că dacă Gogu vrea să tragă o dușcă trebuie să facă rost de cheie, pe care soacra a pus-o într-o cutie. Totuși, nefiind o soacră așa de rea, îi mai oferă uneori o șansă, dar asta numai dacă rezolvă o problemă. Săptămâna asta, de pildă, a pus trei cutii una peste alta, fiecare cu eticheta ei, și i-a dat lui Gogu voie să caute în una dintre ele – și numai în una –, la alegere, ținând cont de faptul că cel mult unul dintre enunțurile de pe etichete e adevărat.

Etichetele arată după cum urmează:

Cheia este aici

Cheia nu este aici

Cheia nu e în cutia de sus

Care e cutia pe care trebuie s-o aleagă Gogu dacă vrea să pună mâna pe cheie?

Rezolvarile celor doua probleme vor fi incluse in acest articol duminica.

Mențiuni

Nivelul mediu al dificultății a fost stabilit pentru problemele de data trecută la 2 (din 5), cu un minus pentru prima sau un plus pentru a doua. Le mulțumesc tuturor celor care au trimis răspunsuri și notări. Beniamin Chircan și Alexandru Goșa primesc cartea lui Martin Gardner, Cele mai îndrăgite jocuri matematice și logice, oferită de Editura Paralela 45. Avem și un trofeu Lingura de lemn, care merge la domnul care a ținut să-mi explice că una și aceeași persoană care e pusă în condițiile din problema cu călugărul nu ajunge în același punct în zile diferite pentru că o interzice... matematica!

NB: I-aș ruga pe cei care îmi trimit rezolvări prin e-mail să spună și cât de grea li se pare problema la care răspund (pe o scară de la 1 la 5). Mulțumesc. Comentariile, întrebările, propunerile, sugestiile și reclamațiile sunt așteptate la viorel.zaicu@hotnews.ro. Editura Paralela 45 sponsorizează gânditorii cu două titluri în fiecare săptămână: Boris Kordemski, 359 de probleme de matematică recreativă, și Martin Gardner, Cele mai îndrăgite jocuri matematice și logice. Premiile sunt oferite cititorilor care fie oferă o soluție originală (sau o explicație simplă și inedită) la problemele date, fie propun o problemă pe care n-am mai întâlnit-o (cel puțin nu în varianta respectivă). Nu vă străduiți să fiți originali cu orice preț – dacă sunt mai mulți câștigători o să fie și mai multe cărți!

Rezolvări

Burlacul

Pista falsă e creată de formularea problemei, care lasă impresia că Maria e nevasta lui Ion. Totuși, datele nu ne spun asta. Bineînțeles că există o persoană căsătorită care se uită la una necăsătorită. Dacă Maria nu este căsătorită, atunci Ion este persoana pe care ni se cere să o identificăm. Dacă Maria este căsătorită, atunci chiar ea este acea persoană.

Cutia soacrei

Dacă cel mult unul dintre enunțuri este adevărat, cheia nu poate fi în cutia de sus. În acest caz, ar fi adevărat și enunțul de pe cutia de la mijloc. Dacă ar fi în a doua cutie, primul și al doilea enunț ar fi false, iar cel de pe cutia de jos ar fi adevărat. Iar dacă ar fi în a treia cutie, singurul enunț fals ar fi cel de pe cutia de sus. Prin urmare, Gogu trebuie să aleagă cutia de la mijloc.

Cititi si provocarile de logica din saptamanile trecute:

Un calugar si trei maestri ai logicii

Cartofii-minune si pastilele salvatoare

Guguta, ciorba si puntea afurisita

O cada de baie si 10 logicieni

Becuri si viteze

Bile, piulite si lacate

Apa si banii

Herr Casanova

Fitiluri si clepsidre

Inviorati-va neuronii cu problema lui Einstein