Artiști nord-coreeni se pare că au lucrat la viitoare animații pentru două studiouri de la Hollywood, încălcând sancțiunile impuse Phenianului, potrivit unei investigații realizate de site-ul 38 North, citat de AFP.

Amazon Prime VideoFoto: Helen Sessions / Alamy / Profimedia Images

Potrivit organizației cu sediul în SUA, specializată în Coreea de Nord, anumite imagini din serialele de supereroi „Invincible” și „Iyanu, Child of Wonder”, produse de Amazon Prime Video și, respectiv, Max, au fost subcontractate, fără să știe, Coreei de Nord.

Phenianul face obiectul a numeroase sancțiuni internaționale din cauza programelor sale interzise de arme nucleare și de rachete balistice, precum și a încălcărilor drepturilor omului.

Coreea de Nord are o expertiză recunoscută în domeniul animației, o industrie pe care s-a bazat pentru a-și manipula populația prin propagandă și pentru a genera venituri, în ciuda izolării sale internaționale.

Producătorul său de desene animate administrat de guvern, SEK Studio, a fost plasat în mod specific sub sancțiunile SUA în 2021.

În timpul investigației sale, 38 North a identificat un server de internet cu sediul în Coreea de Nord, pe care erau încărcate zilnic imagini legate de producții occidentale, împreună cu instrucțiuni pentru animatori și comentarii despre munca lor.

„Nu există niciun motiv să credem că societățile identificate în imagini știau că o parte din proiectul lor a fost subcontractată unor creatori nord-coreeni”, explică site-ul.

Această descoperire evidențiază „dificultatea de a aplica sancțiunile americane actuale într-o industrie atât de globală” și „necesitatea ca societățile americane de animație să fie mult mai bine informate cu privire la toate companiile implicate în proiectele lor”, continuă organizația.