Un fotomodel a lansat un avertisment după ce, la 24 de ani, aproape a murit și și-a pierdut ambele picioare din cauza sindromului de șoc toxic (SST), scrie tabloidul britanic Daily Mail.

Lauren WasserFoto: Profimedia

Lauren Wasser, din Los Angeles, își schimba tampoanele în mod regulat, dar a contractat totuși sindromul care a făcut ca organismul ei să înceapă să se oprească în câteva ore.

Femeia, acum în vârstă de 36 de ani, a demontat mitul conform căruia SST este cauzat de lăsarea tampoanelor mai mult de opt ore și a spus că boala poate apărea chiar și în cazul celor care le folosesc corect.

"Oamenii cred că sunt invincibili, nimeni nu este în afara limitelor, SST se poate întâmpla oricui și oricând", a spus ea vorbind pentru un podcast.

'Punem asta în noi într-un moment atât de delicat și se creează o furtună perfectă. Este suficient ca una dintre aceste toxine să intre în corpul tău și să înceapă să acționeze ca o gripă și să-ți oprească organele, este letal, este periculos', a spus ea.

'Este scopul meu și misiunea mea de viață să mă asigur că nu numai că aceste informații există, dar și că femeile poartă aceste conversații între ele, deoarece cunoașterea este esențială'.

După ce a fost găsită leșinată în apartamentul ei, Lauren a fost transportată de urgență la spital, unde a suferit două atacuri de cord și a fost băgată în comă indusă, deoarece organele ei cedau.

Lauren susține că își schimba regulat tampoanele, la fiecare patru ore, în timpul unui ciclu din 2012, când a început să aibă simptome asemănătoare gripei și febră mare.

Mama ei a sunat la urgență după ce nu a mai primit vești de la ea timp de câteva ore.

Polițistul care a verificat-o a văzut imediat că era bolnavă, dar nu a considerat că trebuie să meargă la spital.

Personalul spitalului le-a spus părinților lui Lauren să se pregătească pentru ce e mai rău, deoarece credeau că aceasta are doar 1% șanse să trăiască.

'Nu-și puteau da seama de ce această tânără și sănătoasă fată de 24 de ani murea în fața lor', a spus ea.

Un medic specialist în boli infecțioase a ordonat personalului să verifice dacă avea un tampon înăuntru și, după ce i s-a făcut un test, a fost diagnosticată cu TSS.

Deși viața i-a fost salvată, leziunile suferite de Lauren din cauza gangrenei au fost ireparabile, iar medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul drept sub genunchi, precum și câteva degete și o porțiune din călcâiul piciorului stâng.

/

Ce este sindromul de șoc toxic?

Sindromul de șoc toxic (SST) este un grup de simptome care implică mai multe sisteme ale organismului. Anumite infecții bacteriene eliberează toxine în fluxul sanguin, care apoi răspândesc toxinele în organele corpului. Acest lucru poate provoca leziuni și boli grave, potrivit site-ului fundației medicale americane Johns Hopkins Medicine.

Care sunt cauzele sindromului de șoc toxic? Următoarele bacterii cauzează frecvent STT:

Staphylococcus aureus

Streptococcus pyogenes

Clostridium sordellii

SST provocat de infecțiile cu Staphylococcus a fost identificat la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, când tampoanele foarte absorbante erau utilizate pe scară largă de femeile aflate la menstruație. Datorită schimbărilor în modul de fabricare a tampoanelor, incidența SST induse de tampoane a scăzut.

SST provocat de infecțiile cu streptococ este cel mai frecvent întâlnit la copii și la persoanele în vârstă. Alte persoane expuse la risc sunt cele cu diabet, cu un sistem imunitar slab, cu boli pulmonare cronice sau cu boli de inimă.

Cine este expus riscului de sindrom de șoc toxic? Următorii sunt factori de risc pentru sindromul toxic, potrivit aceleiași surse.

Antecedente de utilizare a tampoanelor super-absorbante

Răni chirurgicale

O infecție locală la nivelul pielii sau al țesuturilor profunde

Antecedente de utilizare a diafragmei sau a buretelui contraceptiv

Antecedente de naștere recentă sau avort spontan

Care sunt simptomele sindromului de șoc toxic?

Simptomele SST implică mai multe sisteme și pot arăta ca alte infecții. Deși fiecare persoană poate experimenta simptomele în mod diferit, următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale SST stafilococic:

Febră mai mare de 38,9°C (102°F)

Frisoane

Senzație de rău

Dureri de cap

Oboseală

Erupție cutanată care este roșie și plată și care acoperă cea mai mare parte a zonelor corpului

Desprinderea pielii în foi mari, în special pe palme și tălpi, observată la una sau două săptămâni de la debutul simptomelor.

Tensiune arterială scăzută

Vărsături

Diareea

Dureri musculare

Creșterea fluxului de sânge la nivelul gurii, ochilor și vaginului, ceea ce le face să apară roșii

Scăderea cantității de urină și sedimente în urină

Scăderea funcției hepatice

Vânătăi din cauza numărului scăzut de trombocite din sânge

Dezorientare și confuzie

Următoarele sunt cele mai frecvente simptome ale SST streptococic:

Tensiune arterială periculos de scăzută

Șoc

Scăderea funcției renale

Probleme de sângerare

Vânătăi din cauza numărului scăzut de trombocite din sânge

Erupție cutanată care este roșie și plată și care acoperă cea mai mare parte a zonelor corpului

Afectarea ficatului

Desprinderea pielii în foi mari, în special pe palme și tălpi (acest lucru nu se întâmplă întotdeauna)

Dificultăți de respirație