Președintele PSD Viorica Dăncilă a anunțat joi, după picarea Guvernului în Parlament, că va merge la consultările de la Cotroceni cu șeful statului. După câteva ore Dăncilă și-a schimbat declarația și a declinat invitația făcută de Klaus Iohannis. Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro că anunțul făcut de liderul PSD i-a luat prin surprindere pe social-democrați, în condițiile în care era stabilită și delegația care să meargă la Cotroceni.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Delegația era deja stabilită. S-a decis în biroul lui Ciolacu cine merge la Cotroceni, iar decizia a fost în consens. Doamna Dăncilă a spus că este necesar să dăm dovadă de deschidere, să respectăm cutuma și să participăm la consultări", au explicat sursele citate.

La câteva ore, Viorica Dăncilă a anunțat într-o emisiune la România TV că PSD nu va merge la consultări și că speră că "nimeni nu va trece peste decizia sa".

"De ce să mă duc mâine la Cotroceni? Partidul meu este invitat ultimul pe listă. Ca pondere, noi avem totuși o pondere mai mare, nu suntem chiar ultimul partid. Nu se duce partidul. Eu ca să merg mâine la Cotroceni eu trebuia să am Comitet Executiv Național, să iau mandat de la CEx, apoi să merg la Cotroceni Sper ca nimeni să nu facă această greșeală, să treacă peste o decizie a partidului. Noi nu am decis acest lucru, dar pentru a merge la Cotroceni noi trebuie să avem mandat de la CEx. Ce mai contăm noi, domnul președinte să numească un guvern. Vom vedea ce cabinet va numi domnul președinte. Poate vom și vota. Pentru ce să mergem mâine la Cotroceni?”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri seară, la România TV.

Potrivit surselor citate, Dăncilă ar fi fost sfătuită de consilierii săi că este bine să decline invitația pentru a nu intra în jocul de imagine al președintelui Klaus Iohannis. I s-ar fi spus lui Dăncilă că președintele ar urma să transmită delegației PSD că nu mai are ce negocia cu ea și că a pierdut tot. "Era doar un joc de imagine al lui Iohannis, iar social-democrații ar fi ieșit umiliți de acolo", au explicat sursele citate.

Guvernul a pierdut joi susținerea Parlamentului prin adoptarea moțiunii de cenzură. Potrivit Constituției, toate partidele politice sunt invitate la Cotroceni la consultări de către președintele României, pentru a se identifica o majoritate parlamentară care să susțină un nou Guvern.