„PNL aplică metode securistice în Dumbrăvița, județul Brașov”, acuză președintele interimar al USR, Cătălin Drulă. La Dumbrăvița oamenii sunt chemați la referendum duminică pentru a decide dacă primarul liberal Popa Zachiu va fi demis sau nu.

Cătălin Drulă inainte de referendumul de demitere a primarului din Dumbrăvița, BrașovFoto: Catalin Drula / Facebook

„Intimidarea alegătorilor, amenințări, prezențe în locuri interzise - acesta este filmul evenimentelor prin care PNL prin primarul Popa Zachiu împiedică oamenii să se exprime democratic la referendumul de demitere a primarului. Miza: să nu se realizeze cvorumul de validare a referendumului, singura șansă ca primarul să mai scape cu funcția”, scrie Drulă.

„Mai precis, primarul penelist a amenințat oamenii că le taie ajutorul social, dacă merg la vot. S-a instalat în biroul său din Primărie, deși acest lucru este ilegal în ziua votului. Iar poliția patronată de ministrul Bode - penelist și el - dezbătea dacă are dreptul să-l evacueze sau nu”, notează liderul USR.

Acesta mai spune că la altă secție de vot, „un consilier local PNL s-a așezat pur și simplu în ușă ca să împiedice accesul oamenilor în secție”.

„Toate aceste fapte au fost sesizate cu plângeri penale. Pentru că democrația este un ideal pentru care merită să luptăm în fiecare zi. PNL ne arată că se teme de transparență, se teme de vot, se teme de lege. Pentru PNL e preferabilă acțiunea din umbră, prin servicii secrete cu puteri de mici dictatori. Un mare bocanc se așterne peste societatea din România și noi trebuie să spunem că așa ceva este inacceptabil”, spune Drulă.

Premieră în România: Locuitorii unei comune brașovene decid duminică dacă-și demit primarul

Referendumul iniţiat de USR pentru demiterea primarului comunei Dumbrăviţa (județul Brașov), liberalul Zachiu Popa, se desfăşoară duminică, transmite Agerpres.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, buletinul de vot conţine o singură întrebare - "Sunteţi de acord cu demiterea domnului Popa Zachiu, primarul comunei Dumbrăviţa, judeţul Braşov?" - alegătorii urmând să pună ştampila în interiorul unuia dintre cele două pătrate cuprinzând afirmaţia, respectiv negaţia.

Secţiile de vot vor fi deschise între orele 7,00 şi 23,00, conform autorităţilor locale.

Prezenţa la vot la ora 16.00 era 16,75%, 672 dintre cei 4.083 de votanţi înscrişi în listele electorale prezentându-se la urne, potrivit News.ro

Codul administrativ prevede că referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

USR Dumbrăviţa a depus în noiembrie 2021, la Instituţia Prefectului Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu.

"De prea mult timp, comuna Dumbrăviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile. Actualul primar, aflat de 16 ani în vârful administraţiei locale, la al cincilea mandat, a arătat deja de ce este în stare şi cât de mult îi pasă de comună. (...) Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competenţă", au susţinut consilierii USR Dumbrăviţa.