​​Dacă vizează un post european, președintele Klaus Iohannis trebuie să știe că toate funcțiile europene importante sunt deja date, iar el „s-a trezit târziu”, spune fostul președinte Traian Băsescu. În opinia acestuia, Klaus Iohannis ar trebui să ducă „o bătălie” pentru ca premierul Olandei, Mark Rutte, „omul care disprețuiește România”, să nu fie ales secretar general al NATO.

Traian BasescuFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Traisn Băsescu a făcut aceste declarații marți seară, la Digi 24.

„Dacă vizează un post la Uniunea Europeană, trebuie să fie foarte atent, pentru că postul de președinte al Comisiei Europene este dat. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea un nou mandat. Postul de președinte al Parlamentului European este dat - Roberta Metsola va avea al doilea mandat. Postul de presedinte al Consiliului European în mod cert va reveni Renew, iar cel de înalt reprezentant pentru politică externă va fi în continuare al socialistului Josep Borrell, pentru că socialiștii nu au niciun alt post.

În opinia mea, posturile europene importante sunt date (...) S-a trezit târziu dacă a vrut un post european”, a declarat Băsescu.

În opinia acestuia, Klaus Iohannis ar trebui să ducă „o bătălie” pentru ca premierul Olandei, Mark Rutte, „omul care disprețuiește România”, să nu fie ales secretar general al NATO:

  • „Dacă e ceva de făcut este de dat o bătălie împotriva lui Mark Rutte, omul care disprețuiește România și are obligația (n.r. - Klaus Iohannis) să facă ca acest individ să nu devină secretar general al NATO.
  • Dacă SUA s-au angajat, împreună cu Marea Britanie, să îl susțină pe Rutte, va fi foarte greu de împiedicat, dar România trebuie să respingă ideea cu Rutte să devină secretar general al NATO.
  • România nu are nevoie de un om care a dovedit că e ostil acestei țări, de multe ori fără motiv.
  • Ce poate face Iohannis din poziția de candidat autopropus pentru șefia NATO sau din cea de șef al statului român este să se opună”.

SUA, Marea Britanie și Franța au anunțat că-l susțin pentru funcția de secretar general al NATO pe premierul olandez Mark Rutte.

Ulterior, România a notificat aliații NATO că intenționează să-l propună pe Klaus Iohannis secretar general al Alianței, au confirmat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exclus categoric să rămână în continuare în fruntea Alianței după luna octombrie a acestui an, când îi expiră mandatul, în condițiile în care mandatul i-a fost prelungit deja din cauza izbucnirii războiului din Ucraina.

Numele lui Klaus Iohannis a mai fost vehiculat pentru a-i urma la șefia NATO lui Jens Stoltenberg, în trecut. Înainte ca mandatul actualului secretar general al NATO să fie prelungit, președintele era pe lista posibililor succesori. De altfel, în 2022, președintele Klaus Iohannis nu a exclus posibilitatea de a fi succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia NATO.

Secretarul general al NATO este o personalitate politică (civil) de rang înalt dintr-o țară membră NATO, numită de statele membre pentru un mandat de patru ani. Selecția se realizează prin consultări diplomatice informale între țările membre, care propun candidați pentru post.

Nicio decizie nu este confirmată până când nu se ajunge la un consens asupra unui singur candidat. Poziția a fost deținută în mod tradițional de o personalitate politică europeană de rang înalt.