Partid mort, dar agitat. Taranistii, cati au ramas, se vor rupe duminica in doua, prevad protagonistii teberelor care se pregatesc sa se infrunte in doua sedinte paralele. Echipa care il sustine pe Radu Sarbu va combate la Bucuresti, intr-un congres extraordinar. Oamenii actualului presedinte, Marian Milut, vor contraataca din munti, de la Sinaia. Sarbu a declarat pentru HotNews.ro ca duminica va fi ales seful PNT-CD. Pavelescu prevede insa o contestatie la Tribunal si nou lung proces de paternitate in partid. Se infrunta de fapt doua tabere: una pro-PD-L (Sarbu) si alta pro-PNL (Milut).

“Linia politica a partidului este gresita. Este inceputul varsarii PNT-CD in PNL, se vopsesc ciorile taraniste in lebede liberale”, sustine Sarbu, comentand acordul de colaborare electorala semnat joi. Potrivit acordului, taranistii vor candida sub sigla liberalilor in 30 de colegii uninominale din tara. Taranistii vor trebui sa se inscrie in PNL, sustine Sarbu, intrucat actuala lege electorala ar interzice candidatura ca independent pe listele altui partid. El crede ca partidul ar trebui sa se prezinte la alegerile din toamna fie de unul singur, fie intr-o alianta.

Din grupul “pucistilor” care vor capul lui Milut fac parte Radu Sarbu, primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, presedintele de onoare, Ion Diaconescu, si surorile Coposu, Flavia Coposu si Rodica Balaescu. Cele doua au criticat conducerea PNT-CD pe motiv ca n-a reusit sa relanseze partidul si ca a recurs la “demiteri arbitrare”. Sarbu a fost suspendat pe 22 iulie din partid, dar a contestat decizia.

Banii sau viata!

Radu Sarbu sustine ca 28 de organizatii, “deci 65% din partid” vor fi prezente duminica la Sala Radio, unde va avea loc congresul extraordinar. Anunta ca va candida la sefia PNT-CD in baza unei motiuni si spune ca “in mod normal, duminica voi fi presedintele PNT-CD”. Il acuza pe actualul presedinte, omul de afaceri Marian Milut, ca “vrea sa-si bage in Parlament cativa apropiati” si ca nu-i pasa de partid: “El nu-i presedinte , e director de firma. Pazeste partidul cu o firma de bodyguarzi care il apara de colegii lui taranisti”.

Cel care spera sa-i ia locul lui Miliut ii reproseaza ca n-a reusit sa relanseze partidul, ca n-are mesaj politic si ca nu se implica in finantarea partidului asa cum ar fi promis cand a fost ales: “Milut refuza sa dea bani si pentru garantiile care trebuie depuse de candidati. E vorba de vreo 300 de mii de euro pentru colegiile din toata tara”. Potrivit legii electorale, fiecare candidat trebuie sa depuna o garantie de cinci salarii minime, adica vreo 25 milioane de lei. “Nu se gasesc prea multi care sa aiba 25 de milioane in PNT-CD”, explica Sarbu.

Pavelescu le arata usa surorilor Coposu

In replica, Marian Milut a convocat conducerea partidului tot duminica, dar la Sinaia, “singura intalnire statutara si legala organizata de PNT-CD in data de 24 august”, dupa cum o califica intr-un comunicat. La sedinta Consilului National de Conducere ar urma sa fie validat acordul cu liberalii.

Prim-vicepresedintele PNT-CD, Aurelian Pavelescu, contesta legitimitatea congresului extraordinar convocat la Bucuresti, pe motiv ca doar 8 filiale il sustin, restul fiind, in opinia sa, oameni exclusi din partid, “frustrati” care nu fac parte din conducere: “Imi pare rau sa spun, dar Corneliu Coposu le-a interzis surorilor sale sa intre in partid si sa aiba opinii politice. Ma intreb de ce nu respecta surorile Coposu dorinta Seniorului? Nu stiu daca la alte partide, la PNL de pilda, persoane de 90 de ani ii dicteaza lui Tariceanu ce sa faca”.

Inca un razboi la Tribunal

In ce priveste acordul cu liberalii, Pavelescu interpreteaza legea electorala si sustine ca taranistii ar putea candida “cu sigla PNL si sa ne declaram apartenenta la PNT-CD”. Vede in actiunea lui Radu Sarbu, pe care il numeste “prietenul lui Boc”, o conspiratie PD-L si sustine ca fostul presedinte FPS de pe vremea guvernarii CDR “vrea sa-si negocieze dosarele pe care le are la DNA”.

Avocatul sustine ca, daca Radu Sarbu va fi ales presedinte, va trebui sa se inscrie la Tribunal si anunta deja ca gestul sau va fi automat contestat in justitie: “Un asemenea proces, cu caile de atac aferente, dureaza cel putin doi ani, iar in tot acest timp actuala conducere va activa legal”.

PNT-CD are 20 de calculatoare!

PNT-CD a trecut, dupa iesirea de la guvernare, prin zeci de razboaie interne care au scos partidul de pe scena politica. In 2000 a iesit de la guvernare si din parlament iar la ultimele alegeri locale abia daca a strans 170.000 de voturi, disparand practic de pe scena politica. Pavelescu sustine insa ca o vina pentru rezultatele slabe are si Radu Sarbu: “Eu cand am venit in PNT-CD in 2006, am gasit un singur calculator in partid care era vechi de zece ani. Acum partidul incepe sa functioneze, are 20 de calculatoare”.

Ultimul din zecile de procese prin care era contestata conducerea PNT-CD s-a inchiat in octombrie 2007. In iunie 2007, PNL, PNT-CD si AP-ul fostului presedinte Emil Constantinescu au format asa numitul pol de centru dreapta.