Cinteza economiseste de la copii, veterani de razboi, studenti si lauze
Nepopulare si mai ales pe sest, asa le apreciaza deputatii social-democrati. In schimb, ministrul Sanatatii s-a dat in stamba. Acestuia i-a scapat un porumbel cand a declarat ca se vor economisi 500 de miliarde lei din defavorizarea unor categorii care oricum sunt defavorizate.
Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta nr.38/2005. Aceasta vine ca o modificare a unei ordonante date de Guvernul Nastase referitoare la organizarea si functionarea sistemului de asigurari de sanatate.
Ordonanta data de legislatura trecuta prevedea ca anumite categorii de persoane sa beneficieze de gratuitate la medicamentele prescrise pentru tratament. Initiativa legislativa este justificata de ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, printr-o economie de peste 500 de miliarde lei.
Cum sistemul sanitar este in cadere libera, suma nu este deloc de lepadat. Singura problema pe care o au parlamentarii vis-a-vis de hotararea aprobata de intreg guvernul Tariceanu pare a fi faptul ca, pana la urma, cei defavorizati sunt copiii, elevii, studentii, lauzele sarace, veteranii de razboi.
Chiar daca intra in categoria tineri intre 18-26 ani, categorie care nu mai beneficiaza de gratuitati la medicamente, judecatorii si magistratii nu intra sub incidenta ordonantei de urgenta.
Incompetenta Executivului
Un comunicat semnat de toti tinerii pesedisti, membri ai Camerei Deputatilor, printre care si cei doi deputati de Bacau – Nicolae Banicioiu si Gabriel Vlase – califica actul normativ drept un abuz, o decizie „luata fara consultare si in baza unei note de fundamentare, tinand cont de situatia de criza creata in sistemul sanitar de incompetenta actualilor factori de decizie ai guvernului”.
Mai mult decat atat, semnatarii comunicatului spun despre masura luata aproape in secret ca se prefera distrugerea sanatatii celor multi.
Deputatul PSD de Bacau, Nicolae Banicioiu afirma despre aceasta ordonanta ca este o masura luata in umbra „telenovelei cu ziaristii pe care ne-a servit-o actuala putere”.
Critica sa este cu atat mai fundamentata, cu cat, in opinia sa, actualul guvern priveste cu „aroganta cu care deja ne-am obisnuit” protestele pesedistilor. Acesta crede ca parlamentarii nu au fost consultati in aceasta problema special ca sa nu se faca prea multe valuri.
„Intr-adevar, este un moment prost sa discutam o problema vitala cum este aceasta. E mai important ca Boc va candida la sefia PD. Probabil ca in timp vor sesiza gravitatea acestei probleme, macar cei afectati direct”, a mai declarat deputatul de Bacau.
Nu numai tinerii pesedisti s-au declarat indignati de ordonanta guvernului.
Minodora Cliveti, deputat de Bacau aflat la al doilea mandat, a calificat aceasta masura „incorecta si inumana, dar si in totala contradictie cu programele enuntate de Guvern privind sustinerea familiei, cresterea natalitatii si protectia drepturilor copiilor”.
Deputatul crede ca masura nu va face decat sa scada natalitatea sau sa prelungeasca inutil perioada de convalescenta la copii.
„Consecintele acestei masuri pot fi deosebit de grave: multe gravide care nu vor mai beneficia de medicamentele necesare pentru mentinerea sarcinii risca sa nasca prematur sau chiar sa piarda sarcina.
De asemenea, si copiii vor avea de suferit, pentru ca nu vor mai avea acces la o serie de antibiotice de ultima generatie, la vitamine si polivitamine mai eficiente decat cele traditionale”, a mai precizat deputatul Cliveti.
Cercul vicios
Ca si colegul de partid, Nicolae Banicioiu, Minodora Cliveti condamna mai ales excluderea unor categorii de sub incidenta acestei ordonante. „Ca un fapt de interes, celorlalti beneficiari de gratuitati, arondati altor Case de Asigurari, nu li s-au redus drepturile de catre Guvern.
Astfel, magistratii, personalul din transporturi, angajatii din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot primi in continuare medicamente gratuite, in baza statutelor profesionale sau a altor legi speciale”, a declarat aceasta.
Deputatul considera ca solutia gasita la criza sistemului sanitar nu va fi sub nici o forma rezolvata prin aceste masuri nu numai nepopulare, ci si imorale.
„Probabil ca aceasta este solutia optima gasita de Guvern pentru a solutiona criza medicamentelor fara sa fie nevoie de rectificare de buget, ci luand dreptul la tratament al celor saraci si cu risc crescut la imbolnavire.
Aceasta decizie nu va rezolva criza din sistemul sanitar, ci va genera o cronicizare a acestei situatii, deoarece va determina cresterea numarului de persoane internate pentru tratamente mult mai costisitoare, in conditiile in care fondurile prevazute pentru spitale sunt limitate si aproape de epuizare”, si-a incheiat pledoaria deputatul PSD.
PD: „masuri disperate”
Liviu Miroseanu, deputat PD de Bacau si liderul organizatiei municipale, a precizat ca nu stie nimic despre o asemenea ordonanta. Dar existenta ei nu il mira absolut deloc.
Si asta, pentru ca a avut o discutie personala cu Mircea Cinteza, in care i s-a explicat situatia grea cu care se confrunta sistemul de sanatate si ca PSD este vinovatul pentru ce se intampla acum. „Ministrul mi-a spus ca a avut de platit o datorie de 3.700 miliarde de lei din 2004.
Cheltuielile au fost foarte mari si fara o justificare. Ceea ce a spus guvernul trecut cu compensarea de 90% a fost doar o poveste scornita in an electoral si care a lasat dezastrul acesta in urma. Daca efectiv nu sunt bani acum, atunci probabil ca nu s-a gasit alta solutie.
Este, intr-adevar, o masura disperata, pentru ca nici un partid si nici o guvernare nu isi doreste sa ia astfel de masuri nepopulare”, a mai precizat deputatul PD. Acesta a recunoscut ca exista ceva semne de intrebare la modul cum s-a facut selectia persoanelor care nu intra sub incidenta acestei ordonante.
Miroseanu a tinut sa precizeze ca singura cale care, in opinia sa, ar ajuta la deblocarea sistemului de sanatate ar fi reorientarea fondurilor adunate din contributia la asigurarile sociale de sanatate direct catre acest domeniu.
Deputatului nu i se pare normal ca la buget sa se duca toate sumele care sunt colectate pentru asigurarile de sanatate.
Studentii protesteaza
Intr-adevar, majoritatea celor afectati de aceasta noua ordonanta de urgenta nu pot protesta. In schimb, studentii au luat deja atitudine si ameninta chiar cu proteste.
Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania, spune ca nici ministrul Sanatati, Mircea Cinteza, si nici ministrul Educatiei, Mircea Miclea, nu se preocupa prea mult de cei afectati de actul legislativ.
„Ministrul Educatiei ar trebui sa fie primul interesat de aceasta problema, pentru ca ii afecteaza si pe cei de care ar trebui sa se preocupe. Am incercat sa stam de vorba cu dansul, sa obtinem o intrevedere, dar nu am reusit.
Vom face o scrisoare deschisa catre Guvernul Romaniei, iar daca nu vom primi raspuns intr-o saptamana, ne gandim chiar sa organizam un protest”, a precizat liderul studentilor.
Desi sfarsitul anului universitar nu prea ii avantajeaza pe studenti, Florentin Gust promite actualilor guvernanti ca „la toamna vom discuta din strada”.
Presedintele Ligii Studentilor din Universitatea Bacau, Ana-Maria Chirila, spune ca situatia este destul de dificila. „Chiar eu cunosc foarte multi colegi care iau medicamente pentru ca sufera de tot felul de afectiuni. Nu e vorba de o aspirina sau un paracetamol, ci de medicamente mult mai scumpe si pe un termen destul de lung.
Multi sunt studenti destul de saraci, care abia isi acopera cheltuielile pentru cazare. Sunt sigura ca pot strange suficienti oameni care sa protesteze la Bucuresti alaturi de colegii din toata tara”, a declarat presedinta LSUB.
Prefectul ia atitudine
Gabriel Berca, prefectul nostru liberal, a precizat ca nu stie despre ce este vorba in ordonanta cu pricina. Acesta a dat vina initial pe fosta guvernare, care a saracit bugetul de stat aducand multe domenii, printre care si sanatatea, intr-o stare apropiata de moartea clinica.
Cu toate acestea, prefectul recunoaste ca asemenea masuri nu vor reusi sa reechilibreze bugetul de stat si ca, mai ales, nu sunt niste masuri corecte. „Sincer, daca este asa, nu mi se pare corect. Este intr-adevar o problema. Dar bugetul este destul de sarac si sunt destule probleme peste tot.
Nu vreau sa ma pronunt in nici un fel, dar cred ca atunci cand ordonanta va ajunge in Parlament se vor adauga niste amendamente. Pentru ca, intr-adevar, nu este corect sa fie afectate niste categorii defavorizate”, a declarat prefectul Gabriel Berca.
Ministrii sunt de negasit
Am incercat sa discutam cu Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, dar acesta a fost de negasit. La fel si Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, pe care studentii il acuza de aroganta. Ni s-a spus sa-l cautam „la partid”, unde, evident, ministrul nu era.
Poate este important ca ministrul Miclea a fost cautat in orele de program, cand mai degraba ar trebui gasit la sediul ministerului, si nu la… partid.