Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut joi Rusiei să accepte rapid să deschidă porturile ucrainene pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale depozitate acolo, contribuind astfel la atenuarea crizei alimentare mondiale, potrivit AFP.

Transport de cerealeFoto: autoline-eu.ro

Moscova "ar trebui să acționeze imediat pentru a deschide aceste porturi și a pune capăt acestui război", a declarat secretarul american pentru agricultură, Tom Vilsack, într-o conferință de presă după discuțiile de la ONU. "Aceasta este o chestiune serioasă, nu ar trebui să folosim mâncarea ca armă", a insistat el.

ONU negociază de mai multe săptămâni cu Moscova, Kiev și Ankara un acord care să permită cerealelor ucrainene să părăsească țara în siguranță și îngrășămintelor produse de Rusia să revină pe piața internațională.

Moscova se plânge că exporturile sale sunt îngreunate de sancțiunile economice.

Dacă s-ar ajunge la un acord, acesta ar reduce prețurile la alimente și ar atenua criza alimentară globală, care se agravează ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.

Tom Vilsack a reiterat că sancțiunile americane nu vizează alimentele și îngrășămintele. Nici sancțiunile UE nu au fost aplicate, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind cooperarea cu UE.

"Sancțiunile UE nu sunt cauza penuriei de alimente", deoarece "acestea vizează capacitatea Kremlinului de a finanța agresiunea militară - nu desfășurarea comerțului legitim", a declarat oficialul european.

"Sancțiunile UE nu interzic importul și transportul de produse agricole rusești, nici îngrășăminte, nici plata pentru aceste exporturi rusești" și "măsurile noastre nu afectează capacitatea țărilor terțe de a cumpăra din Rusia", a declarat Josep Borrell.

Nevoie imediată"

În ceea ce privește discuțiile actuale, ministrul american a declarat că speră că rușii negociază "cu bună credință", "cu seriozitate și că nu fac acest lucru doar pentru a crea o imagine", pentru a-i face pe oameni să creadă în bunăvoința lor. "Încurajez Rusia" să ajute la "redeschiderea porturilor și să o facă rapid. Pentru că nevoia este imediată", a spus el.

În prezent, "Rusia blochează cel puțin 20 de milioane de tone de cereale ucrainene să ajungă pe piețele mondiale", a declarat Josep Borrell, care a cerut Moscovei să permită redeschiderea porturilor aflate sub blocada rusă.

"Acesta este echivalentul a 300 de nave uriașe care ar trebui să acosteze în porturile din întreaga lume. În schimb, Rusia bombardează porturile, infrastructura și terenurile agricole ale Ucrainei", a spus el.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins acuzațiile. "Ei încearcă să dea vina pe Rusia, cu acuzații nefondate de bombardare a depozitelor de cereale, de blocare a cerealelor. Nu există niciun obstacol în acest sens", a spus el.

Întrebat despre un plan al președintelui american Joe Biden de a instala silozuri în Polonia pentru a primi cereale ucrainene, Tom Vilsack a explicat că este vorba de "reducerea riscului de pierdere" a cerealelor, de evitarea furtului acestora și de păstrarea calității lor.

Miercuri, Turcia a anunțat că este pregătită să găzduiască "o reuniune în patru" cu ONU, Rusia și Ucraina pentru a organiza ieșirea grânelor ucrainene prin Marea Neagră.

Turcia "susține" planul propus de ONU "și așteaptă ca Rusia să revină", a declarat ministrul de externe Mevlüt Cavusoglu, adăugând că reuniunile tehnice între militari continuă.

"Trebuie să răspundem la preocupările tuturor", a spus ministrul. "Rusia vrea să fie sigură că navele nu transportă arme, iar Ucraina vrea să fie sigură că Rusia nu va folosi aceste coridoare (pe mare) pentru a ataca", a spus el.