Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut apel la Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, să îi trimită în prima linie a frontului pe cei care se opun purtării bărbilor în forțele armate ruse, relatează Lenta.

Ramzan Kadirov alaturi de Adam Delimkhanov (dreapta)Foto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

„Dragă Viaceslav Viktorovici, te rog (...) în prietenie: trimite-i pe gardienii regulamentelor în prima linie. Înțeleg vârsta și toate astea, dar în politică nu ar trebui să existe 'mai bătrân-mai tânăr'. În politică există doar interesele statului”, a scris Kadîrov joi pe canalul său de Telegram la finalul unui amplu mesaj în care a răspuns unui comentariu făcut de deputatul Viktor Sobolev.

În vârstă de 72 de ani, Sobolev este un fost general-locotenent al armatei ruse care a fost ales în Duma de Stat, camera inferioară a legislativului rus, pe listele Partidului Comunist.

Rugat să comenteze unele speculații apărute recent pe rețelele de socializare rusești potrivit cărora militarilor țării le-ar fi interzis să aibă barbă, Sobolev a confirmat că acest lucru este prevăzut de regulamentele forțelor armate și că ține de o „cerință elementară a disciplinei militare”.

„Se pare că general-locotenentul Viktor Sobolev are mult timp liber la serviciu, deoarece nu are ce face și recitește regulamentele. Nu au fost probleme în rândurile luptătorilor noștri care apărau Patria de neo-naziști, și bam! A apărut! Barba!”, a mai acuzat joi Ramzan Kadîrov.

„Sobolev știe perfect cine poartă barbă și de ce în prima linie. Prin urmare, sunt sigur că aceasta este o provocare clară, care este menită să afecteze moralul soldaților care sunt într-un război sfânt de dragul Celui Atotputernic și care poartă barbă numai pentru Atotputernic, ca profetul nostru iubit”, a adăugat liderul cecen.

Barba, motiv de disensiuni între Kadîrov și internauții ruși

„Acești bărbați au eliberat Mariupolul, Severodonețkul, Lisicianskul și alte orașe, îndeplinind toate sarcinile atribuite de cartierul general. În unitatea noastră 99,9% [din militari] poartă barbă, au grijă de ea, o poartă conform Sunna (n.r. practica islamică). Și luptătorii noștri din zona operațiunii militare speciale se îngrijesc și ei de barbă”, a mai spus Kadîrov.

El a adăugat că cerințele de disciplină vor fi relevante după finalizarea „operațiunii militare speciale”.

Denis Pușilin, liderul așa-zisei republici populare Donețk, a negat în schimb informațiile potrivit cărora luptătorilor le este interzis să poarte barbă, afirmând că aceste zvonuri s-au răspândit pe canalele de Telegram și printre corespondenții militari, dar că nu au nicio bază.

Disputa dintre Kadîrov și Sobolev vine după ce marți liderul cecen a intrat într-un război al declarațiilor cu un alt general rus în rezervă, Vladimir Boldirev, fostul comandant al Trupelor Terestre ale Rusiei.

Doar o zi mai târziu, Kadîrov a postat un nou mesaj video bizar pe canalul său de Telegram, părând a sugera că este preferabil ca Rusia să declanșeze un război nuclear pe scară largă decât să piardă în Ucraina.

„Putem apăsa pe buton și... Salam Alecum! (Pacea fie cu voi!, n.r.) Așa cum a spus președintele nostru: ce nevoie avem de o lume fără Rusia? De ce am avea nevoie ca nemernicii aceștia să trăiască și noi nu? Așa că să dispărem cu toții. Noi vom merge în rai, iar ei în iad”, spunea Kadîrov în înregistrare.

Urmărește ultimele evoluții din a 330-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.