În primele luni ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, rachetele de croazieră trase de Moscova asupra țării sale vecine au rămas blocate zile întregi în clădirile și în străzile provinciei Harkov. Apoi acestea au fost strânse și mutate într-o zonă împrejmuită într-un cartier industrial al orașului Harkiv, care a devenit cunoscut drept „cimitirul de rachete”, relatează The Guardian.

Dmitro Ciubenko in cimitirul rachetelor rusestiFoto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Armata Ucrainei calculează că Rusia a tras peste 5.000 de rachete de croazieră, pe lângă alte tipuri de rachetă, de când a început războiul. Un număr mare dintre acestea a căzut asupra Harkovului.

Oficialii care lucrează pentru procurorii ucraineni le-au recuperat, înregistrat și catalogat, înainte de a le muta într-o zonă împrejmuită într-un cartier industrial al orașului Harkov, care a devenit cunoscut drept „cimitirul de rachete”.

Peste 1.000 de explozibili și resturi de rachete sunt aliniate în rânduri, acoperind o suprafață care se întinde pe ceea ce ar putea fi jumătatea unui teren de fotbal.

Autoritățile locale spun că într-o zi dispozitivele ar putea deveni parte a unui muzeu pentru a aminti atrocitățile războiului. Între timp, totuși, ucrainenii speră că resturile pot oferi informații care să ajute la inculparea autorităților ruse și a soldaților ruși.

„Acest loc a fost creat pentru a strânge dovezi ale crimelor de război”, a declarat Dmitro Ciubenko, purtătorul de cuvânt al parchetului din regiunea Harkov. „Toate aceste dispozitive au fost găsite în orașul Harkov. Dar este aproximativ doar jumătate din ceea ce au tras asupra noastră. Acestea sunt dovezi care sperăm că vor fi folosite în instanța penală internațională”, a spus acesta.

Aproximativ 95% din toate dispozitivele stocate în cimitirul de rachete sunt părți ale sistemelor de lansatoare multiple de rachete (MLRS), inclusiv sistemele Smerch care pot fi folosite pentru a transporta bombe cu dispersie, care au fost interzise de cea mai mare parte a lumii în temeiul unui tratat din 2008 și au fost folosite de Rusia în zone ale Ucrainei unde nu existau nici personal militar, nici infrastructură militară.

Generalul-colonel Alexander Juravliov, sub lupa procurorilor din Harkokv

Analizând tipurile de dispozitive trase, traseele lor de zbor și locațiile GPS ale locului în care au aterizat, procurorii din Harkov anchetează zeci de soldați și oficiali ruși, inclusiv pe generalul-colonel Alexander Juravliov, care a supravegheat unul dintre cele mai brutale capitole ale războiului din Siria. Potrivit mai multor rapoarte, Juravliov era singurul ofițer superior rus care putea semna un ordin de lansare a unui atac cu rachete Smerch asupra Harkovului.

Prin analiza imaginilor din satelit în colaborare cu Centrul pentru Reziliență Informațională (CIR) și prin investigații la fața locului, CNN a identificat brigada de artilerie cu rachete care a lansat atacul cu muniție cu dispersie în cartierele rezidențiale ale celui de-al doilea oraș din Ucraina în ziua în care mai mulți civili au fost omorâți sau răniți, după ce mai multe rachete Smerch au fost trase în Harkov într-o perioadă cheie de 48 de ore la sfârșitul lunii februarie.

Brigada respectivă se subordona direct aceluiași lider militar - generalul-colonel Alexander Juravliov - care a supravegheat unul dintre cele mai brutale capitole ale războiului din Siria.

Mai mulți experți militari au declarat pentru CNN că Juravliov - echivalentul rusesc al unui comandant de teatru de operațiuni în armata americană - este singurul ofițer care avea autoritatea de a ordona un atac cu rachete Smerch în districtul său.

În octombrie 2022 RBC a relata despre demiterea comandantului Districtului Militar de Vest al armatei ruse, general-colonelul Alexander Juravliov, care a fost înlocuit cu general-locotenentul Roman Berdnikov.

Anunţul demiterii lui Juravliov a venit la scurt timp după pierderile dramatice înregistrate de Rusia în nord-estul Ucrainei şi a recuceririi de către forţele ucrainene a orașului Lîman. Moscova a folosit Lîmanul ca un important centru logistic în regiunea Doneţk.

Cum sunt analizate rămășițele munițiilor din cimitirul rachetelor

Ciubenko a spus că analizarea munițiilor este esențială pentru investigarea responsabilității pentru presupusele crime pe teritoriul ucrainean.

Munițiile sunt marcate cu o serie de coduri care indică producătorul și mai rar unitatea militară care s-a ocupat de întreținere.

„Puteți vedea cifrele și literele cu care sunt marcate aceste rachete”, a spus Ciubenko.

„Cu ajutorul acestora am putut identifica ce fabrică le-a produs și, uneori, ce unitate militară le-a depozitat și întreținut.”

Neil Corney, cercetător asociat la Omega Research Foundation, o organizație independentă cu sediul în Marea Britanie dedicată furnizării de informații bazate pe dovezi despre fabricarea, comerțul și utilizarea tehnologiilor militare, de securitate și de poliție, a spus că identificarea unității care a stocat rachetele a fost esențială pentru investigarea potențialelor crime de război.

„În mod ideal, dacă doriți să legați utilizarea muniției de o crimă, atunci trebuie să arătați lanțul tutelei acesteia”, a spus Corney.

Acest lanț include locul în care a fost depozitată și întreținută muniția, distribuirea acesteia către o unitate militară, utilizarea sa, locația sa la locul unei potențiale infracțiuni și depozitarea în siguranță a rămășițelor sale.

Rachetele au dus la identificare unui general rus, al cărui nume nu poate fi dezvăluit din cauza unei investigații în curs, care ar fi dat ordin de a lansa cel puțin 100 de rachete din nordul ocupat de ruși asupra Institutul de Fizică și Tehnologie Harkov.

Autoritățile estimează că peste 1.700 de persoane au fost ucise de bombardamentele rusești, inclusiv 44 de copii, în orașul Harkov și în împrejurimi

Reamintim că pe numele lui Putin a fost emis de către Curtea Penală Internațională un mandat de arestare pentru crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Hotărârea va obliga cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

În prima reacție de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat pe canalul său Telegram: „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.

.