Rusia „a pierdut deja din punct de vedere geopolitic” războiul din Ucraina și se transformă într-un stat vasal al Chinei, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru ziarul Opinion, publicat duminică, relatează Associated Press, potrivit Guardian.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

„De facto, a intrat într-o formă de supunere față de China și și-a pierdut accesul la Marea Baltică, ceea ce a fost critic, deoarece a determinat decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO”, a spus Macron.

„Acest lucru era de neconceput cu doar doi ani în urmă. Deci este deja o înfrângere geopolitică”, a spus Macron înaintea vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Paris, duminică.

„Să fim clari, Rusia nu trebuie să câștige acest război militar. Deci, depinde de noi să vedem cum îi ajutăm pe ucraineni în contraofensiva lor și cum să pregătim problema garanțiilor de securitate în negocierile care vor avea loc inevitabil”, a spus el.

„Întotdeauna am spus că, în cele din urmă, arhitectura de securitate a Europei va trebui să apere pe deplin Ucraina. Dar trebuie să aibă în vedere și neconfruntarea cu Rusia și să reconstruiască un echilibru durabil de forțe”, a adăugat el, spunând: „Dar mai sunt încă mulți pași care trebuie făcuți înainte de a ajunge la asta”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat la Paris la sfârșitul zilei de duminică, după vizitele sale la Roma sâmbătă și duminică în Germania.

Călătorind duminică în Germania, Volodimir Zelensky a lăudat sprijinul militar oferit de Germania, pe care l-a descris drept un „prieten adevărat” și „aliat de încredere” după anunțul unei noi livrări de arme pentru a sprijini contraofensiva împotriva Rusiei.

Volodimir Zelensky a fost primit de cancelarul german Olaf Scholz, cu onoruri militare, duminică dimineață.

Preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat sâmbătă la Roma că rezultatele iminentei contraofensive pentru recucerirea teritoriilor invadate de Rusia se vor vedea în curând, însă nu a dorit să dea detalii despre operaţiune pentru că acest lucru "nu ar ajuta Ucraina".

Președintele Volodimir Zelenski a dat de înțeles că Forțele Armate au aproape suficiente mijloace și arme pentru a începe să avanseze și că mai are nevoie de câteva vizite în țările sale aliate.