Grupul Wagner a început joi să predea pozițiile sale din Bahmut trupelor regulate rusești, la cinci zile după ce a declarat controlul total asupra orașului devastat din estul Ucrainei, în urma celei mai lungi și sângeroase bătălii din timpul războiului. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat joi că Rusia a început să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin.

Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • VIDEO Primul videoclip cu raidul tranfrontalier din Belgorod. Legiunea pentru Libertatea Rusiei: Soldații Forțelor Armate s-au ascuns pe după copaci și garduri
  • Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) a raportat că în următoarele ore invadatorii ruși pregătesc o provocare pe scară largă pentru a simula un accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), relatează Ukrainska Pravda.
  • Vladimir Putin s-a declarat vineri „total surprins” de demonstrațiile care au avut loc în Georgia împotriva Kremlinului, când Rusia și-a restabilit legăturile aeriene cu această țară pro-occidentală
  • Soloviov cere un atac nuclear asupra Angliei, Medvedev și Patrușev vorbesc de apocalipsa nucleară / Ce se ascunde în realitate în spatele acestui tip de discurs?
  • Nesprijinirea Ucraina ar trimite un semnal Chinei cu privire la preluarea Taiwanului - senator american
  • Au fost raportate explozii în orașul Mariupol, ocupat de ruși, vineri seară, potrivit videoclipurilor de pe rețelele de socializare și a oficialilor ucraineni și pro-ruși, aceștia din urmă spunând că Ucraina a lansat două rachete cu rază lungă de acțiune, relatează CNN și Ukrainska Pravda.
  • Conductele Nord Stream: Noi piste în ancheta germană conduc către Ucraina, dezvăluie Der Spiegel

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 457, LIVETEXT:

01:07Germania îşi va muta sistemul de apărare antirachetă Patriot staţionat în prezent în Slovacia către Lituania pentru a proteja un summit NATO programat pentru iulie la Vilnius, a declarat Ministerul Apărării al ţării într-un comunicat, citat vineri de Reuters.

Germania a staţionat două unităţi Patriot în Slovacia şi trei în Polonia.

23:56„Niște creaturi absolut bolnave”: Zelenski condamnă atacul cu rachete asupra spitalului din Dnipro

Președintele Zelenski i-a condamnat pe cei care se află în spatele atacului mortal cu rachete rusești asupra unei clinici medicale din Dnipro ca fiind „creaturi absolut bolnave”, potrivit Sky News.

El mai spune că două persoane au murit și peste 30 au fost rănite.

23:35Vladimir Putin s-a declarat vineri „total surprins” de demonstrațiile care au avut loc în Georgia împotriva Kremlinului, când Rusia și-a restabilit legăturile aeriene cu această țară pro-occidentală

23:16"Nu contează dacă mă urăşte", spune belarusa Sabalenka despre meciul cu ucraineanca Marta Kostiuk

"Nu contează dacă mă urăşte", a comentat vineri belarusa Arina Sabalenka, numărul 2 mondial, înaintea meciului din primul tur de la Roland Garros cu ucraineanca Marta Kostiuk, asigurând că nu vrea "să se gândească la aceste lucruri negative", potrivit News.ro.

Kostiuk, aflată pe locul 28 în clasamentul WTA, este foarte critică faţă de răspunsul autorităţilor mondiale de tenis la invazia Rusiei în Ucraina, care, în opinia ei, a fost prea blând.

22:53Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) a raportat că în următoarele ore invadatorii ruși pregătesc o provocare pe scară largă pentru a simula un accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), relatează Ukrainska Pravda.

22:34Nesprijinirea Ucraina ar trimite un semnal Chinei cu privire la preluarea Taiwanului - senator american

Dacă Statele Unite nu sprijină suficient Ucraina în războiul împotriva Rusiei, acest lucru ar trimite un semnal Chinei că ar putea cuceri Taiwanul, a declarat vineri un senator de rang înalt în cadrul unei vizite la Kiev, potrivit Reuters.

Republicanul Lindsey Graham a declarat, după întâlnirea cu președintele Volodimir Zelenski, că președintele american Joe Biden ar trebui să trimită mai multe arme Ucrainei, în plus față de cele peste 35 de miliarde de dolari în armament și echipamente militare deja furnizate.

VIDEO Primul videoclip cu raidul tranfrontalier din Belgorod

22:15 Au fost raportate explozii în orașul Mariupol, ocupat de ruși, vineri seară, potrivit videoclipurilor de pe rețelele de socializare și a oficialilor ucraineni și pro-ruși, aceștia din urmă spunând că Ucraina a lansat două rachete cu rază lungă de acțiune, relatează CNN și Ukrainska Pravda

21:50La câteva zile după ce militarii ruși care luptă împotriva regimului lui Putin au realizat un raid transfrontalier care a generat panică în regiunea Belgorod, Legiunea pentru Libertatea Rusiei a postat un videoclip care ar rezuma incursiunea de două zile, subliniind că, deși erau în superioritate numerică, soldații armatei regulate a Rusiei s-au ascuns de teamă în casele localnicilor, pe după copaci și după garduri.

21:11Conductele Nord Stream: Noi piste în ancheta germană conduc către Ucraina, dezvăluie Der Spiegel

Metadate ale unui e-mail trimis în timpul închirierii velierului ar conduce la Ucraina, dezvăluie Der Spiegel.

Săptămânalul german dezvăluie că pe velier au fost descoperite urme de exploziv - octogen, ”foarte răspândit atât în (Europa de) Vest, cât şi în fostul bloc de Est”.

20:57Polonia: Comisie de anchetă privind „influența rusă” / Opoziția acuză o lovitură constituțională

Parlamentul polonez, controlat de naționaliști, a adoptat vineri o lege controversată de creare a unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, descrisă de opoziție drept o „lovitură constituțională”, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit AFP.

20:48UE avertizează împotriva demersului "extrem de periculos" al Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus

"Regimul belarus este complice la războiul de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei", a afirmat Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat, făcând apel la Belarus să "revină asupra unor decizii care nu pot contribui decât la creșterea tensiunilor în regiune și la subminarea suveranității Belarusului", potrivit CNN.

Polonia va închide granița cu Belarus vehiculelor de marfă

20:12Ucraina are nevoie de patru escadrile de avioane americane de luptă de tip F-16 - adică de 48 de avioane în total -, pentru ”eliberarea ţării de agresor”, estimează într-un mesaj postat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.

19:37Soloviov cere un atac nuclear asupra Angliei, Medvedev și Patrușev vorbesc de apocalipsa nucleară / Ce se ascunde în realitate în spatele acestui tip de discurs?

19:00Olanda „se gândește serios” să trimită avioane de luptă F-16 în Ucraina, dar nu a luat încă nicio decizie finală, a declarat vineri prim-ministrul olandez Mark Rutte, relatează relatează Reuters.

18:22Președintele rus Vladimir Putin a confirmat vineri, în cadrul unui apel telefonic cu omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, că Rusia este deschisă dialogului despre Ucraina, a declarat vineri Kremlinul, relatează Reuters.

17:45Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri despre perspectivele de soluționare a conflictului din Ucraina în cadrul unei întâlniri la Moscova, a anunțat Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat, relatează Reuters.

Li a fost într-un turneu prin capitalele europene, inclusiv Kiev.

Într-o întâlnire cu oficiali din Uniunea Europeană la Bruxelles, joi, Li a spus că China a susținut întotdeauna o poziție obiectivă și justă cu privire la problema ucraineană și a promovat în mod activ discuțiile de pace.

17:35Polonia va închide granița cu Belarus vehiculelor de marfă înmatriculate în Belarus și Rusia până la noi ordine, potrivit unui proiect de regulament publicat vineri de Ministerul de Interne, relatează Reuters.

Ce măsuri vor guvernatorii ruși să fie implementate la granița cu Ucraina pentru a-și apăra teritoriul

17:28Raidul transfrontalier din regiunea rusă Belgorod, venit dinspre Ucraina, săptămâna aceasta a teama în rândul oficialilor de la granița cu Ucraina, iar guvernatorii ruși solicită înarmarea unităților locale de autoapărare sau chiar înființarea unei noi structuri militare de comandă la frontieră, relatează Reuters.

17:15Curtea Supremă din Belarus a anunțat vineri că a respins apelul unui jurnalist belarus, Andrzej Poczobut, membru al minorității poloneze din această fostă republică sovietică, care a fost condamnat în februarie la opt ani de închisoare, potrivit AFP.

Regimul lui Alexander Lukașenko a dus o represiune necruțătoare împotriva tuturor vocilor critice, în special de la o mișcare de protest fără precedent în 2020.

16:47Soloviov cere un atac nuclear asupra Angliei

Un clip cu ultima sa tiradă, distribuit online de jurnalistul Francis Starr, un fin cunoscător al realităților din Rusia, îl prezintă pe Soloviov încercând să le spună colegilor săi că Rusia ar trebui să atace Marea Britanie.

„De fapt, aș testa Poseidon acum... pe Anglia”, spune el, provocând râsete aparent neîncrezătoare din partea altor comentatori din emisiune.

16:19Kalașnikov, producătorul celei mai utilizate puști de asalt din lume, a declarat vineri că lansează o nouă divizie pentru producția de drone kamikaze, una dintre armele cheie folosite în războiul din Ucraina, informează Reuters.

15:32Michelin își vinde operațiunile din Rusia

Grupul Michelin a anunțat vineri că și-a vândut activitățile din Rusia către grupul rus Power International Tires LLC, potrivit AFP.

Crește numărul victimelor din atacul rusesc din Dnipro

15:15Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va prezenta marți la ONU o propunere de protejare a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de armata rusă, în speranța de a se ajunge la un acord înainte de o eventuală contraofensivă a Kievului.

„Domnul Grossi intenționează să informeze Consiliul de Securitate al ONU cu privire la situația securității nucleare” de la Zaporojie „în cadrul unei reuniuni din 30 mai, prezidată de Elveția”, potrivit unui comunicat al AIEA transmis către AFP.

14:52 Bilanțul atacului rusesc cu rachete asupra unei clinici din Dnipro a crescut la doi morți și 23 de răniți, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak, transmite Reuters.

21 de răniți au fost transportați la spital.

14:18Procurorii olandezi au pus sechestru pe un teren de lângă Amsterdam care aparţine fostului ginere al lui Vladimir Putin, dezvăluie o investigaţie comună făcută de The Guardian, Follow the Money şi Proekt Media, un site de investigaţii rusesc.

14:06 Televiziunile rusești au difuzat un nou moment propagandistic pentru consumul intern, acuzând acum Uniunea Europeană că a „jefuit poporul rus” și pe oamenii de rând din Rusia.

13:45Regiunea Belgorod din sudul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina, a fost atacată de tiruri de artilerie ucrainene în ultimele 24 de ore, susține guvernatorul, relatează AFP, citată de The Guardian.

Orașul Graivoron din Belgorod, situat la aproximativ 7 km de granița cu Ucraina, a fost sub tir timp de mai multe ore, fiind avariate patru case, un magazin, o mașină, o conductă de gaz și o linie electrică, a declarat guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe rețelele de socializare.

Cinci districte au fost atacate în mod repetat de drone, mortiere și artilerie, iar satul Kozinka a fost lovit de peste 130 de ori, potrivit lui Gladkov.

Gladkov nu a raportat victime în urma atacurilor.

Cel puțin un mort și 15 răniți într-un atac rusesc la Dnipro

12:58 Casa Albă a transmis din nou Ucrainei că Statele Unite nu susțin atacurile asupra teritoriului rusesc după raidul care a provocat panică în regiunea Belgorod de la granița ruso-ucraineană.

12:17 Cel puțin o persoană a fost ucisă și 15 rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei clinici din orașul Dnipro, în estul Ucrainei, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, informează Reuters.

Liderul de la Kiev a publicat imagi video cu o clădire grav avariată, din care iese fum.

"Teroriștii ruși își confirmă încă o dată statutul de luptători împotriva a tot ceea ce este uman și onest", a scris Zelenski.

„Un atac cu rachete asupra unei clinici din orașul Dnipro. Până în acest moment, o persoană a fost ucisă și 15 au fost rănite. Urmările bombardamentelor sunt eliminate, iar victimele sunt salvate".

Oficialii ucraineni au declarat vineri dimineață că apărarea aeriană a doborât 10 rachete și peste 20 de drone lansate de Rusia în atacurile din timpul nopții asupra capitalei Kiev, a orașului Dnipro și a regiunilor estice.

11:54 Un spital din orașul Dnipro, din estul Ucrainei, a fost lovit vineri de rachete rusești, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak, transmite Reuters.

„Atac cu rachete asupra Dnipro. Nenorociții au atacat o unitate medicală. Există victime", a declarat Lysak pe canalul său de Telegram.

11:32Arabia Saudită importă milioane de barili de motorină rusească pe care Europa nu o mai vrea şi simultan trimite spre UE propria sa producţie de motorină, transmite Bloomberg.

Sudul Rusiei, atac cu rachete și drone

11:00Ucraina a lovit două regiuni din sudul Rusiei cu o rachetă și o dronă, deși racheta a fost doborâtă de apărarea aeriană, potrivit unor oficiali ruși și presei, informează Reuters.

10:41Jurnalistul pro-Kremlin Konstantin Dolgov a fost concediat la o zi după ce a publicat un amplu interviu cu Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupului de mercenari Wagner, relatează Current Time. „Bucătarul lui Putin” a făcut praf conducerea militară rusă și a susținut că Moscova a eșuat făcând din armata Ucrainei una dintre cele mai puternice din lume.

10:17 ​Cancelarul federal german Olaf Scholz s-a declarat vineri gata să reia, „când va veni momentul”, contactul pe tema Ucrainei cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care el nu a mai discutat din luna decembrie.

09:26Rusia a atacat Ucraina în noaptea de joi spre vineri cu 17 de rachete și 31 de drone noapte, potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, transmite The Kyiv Independent.

Apărarea aeriană a Ucrainei a interceptat cu succes 23 de drone kamikaze Shahed de fabricație iraniană, două drone de recunoaștere și 10 rachete de croazieră, potrivit oficialilor ucraineni.

Rusia și-a concentrat atacurile în estul țării, vizând infrastructura critică și obiective militare, potrivit Forțelor Aeriene.

Rușii au lansat 10 rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 din bombardiere Tu-95 în apropierea Mării Caspice, toate fiind doborâte, precum și șapte rachete S-300/S-400 lansate din zona ocupată Tokmak din regiunea Zaporojie.

Cele 31 de drone Shahed au atacat în sud și de nord.

Forțele aeriene au raportat, de asemenea, că mai multe drone și rachete S-300/S-400 au fost doborâte în regiunile Harkov și Dnipropetrovsk.

Medvedev susține că războiul din Ucraina va dura zeci de ani

08:57Rusia nu va câștiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat joi șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că este de asemenea puțin probabil ca Kievul să reușească să expulzeze rapid toate forțele rusești de pe teritoriul său, potrivit AFP.

08:35Rusia va trebui să lanseze un atac preventiv dacă Occidentul va da Ucrainei arme nucleare, au transmis vineri agențiile de presă rusești, citându-l pe vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte Dmitri Medvedev, informează Reuters.

„Există legi ireversibile ale războiului. Dacă se va ajunge la arme nucleare, va trebui să se dea un atac preventiv", a declarat Medvedev.

08:22ANALIZĂ: Principalele arme și strategiile care pot fi utilizate de Ucraina în contraofensivă

Conflictul din Ucraina se pregătește să intre într-o nouă fază de înaltă intensitate, pe măsură ce trupele de la Kiev par că au pornit la o contraofensivă anticipată.

07:32Un aliat al președintelui rus Vladimir Putin a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, cu perioade lungi de lupte intercalate de armistiții, a relatat joi agenția rusă de știri RIA, citată de Reuters.

07:03 Washingtonul a dat undă verde livrării de avioane de luptă F-16 către Ucraina. Câte asemenea avioane sunt însă disponibile în Europa?, se întreabă Le Point, citat de Rador.

06:15Japonia va aplica sancţiuni suplimentare Rusiei după ce summitul G7, pe care l-a găzduit săptămâna trecută, a convenit intensificarea măsurilor pentru a pedepsi invazia Ucrainei de către Moscova, a anunţat vineri şeful de cabinet al premierului nipon, Hirokazu Matsuno, informează Reuters.

01:30Henry Kissinger, despre războiul din Ucraina: „Nu cred că totul este vina lui Putin”. Fostul secretar de stat al Statelor Unite consideră o greșeală mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pe numele președintelui Rusiei.

00:57 Volodimir Zelenski anunță, în mesajul său de joi seară, că 106 soldaţi ucraineni care au luptat la Bahmut au revenit acasă în urma unui schimb de prizonieri.

„Bineînţeles, sunt recunoscător şi fiecărui soldat care s-a asigurat că avem un fond de schimb adecvat. Toţi cei de pe linia frontului ar trebui să ţină minte acest lucru: cu cât vom lua mai mulţi prizonieri de război ruşi, cu atât mai mulţi dintre oamenii noştri se vor întoarce”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul adresat naţiunii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro